19 juli, 2010

Årets futsalspelare

Årets futsalspelare utses av futsal.se sedan 2004. Vi har använt olika format varje gång men vi hoppas att Svenska fotbollförbundet vill ta över tillsammans med oss för att vi skall få ett riktigt pris på den årliga fotbollsgalan. Hittills har dom ej besvarat frågan men vi håller tummarna för att futsal kommer in i fotbollsfamiljen snart.  Nomineringen sker i januari och vinnaren koras alltid efter SM-finalen. Kommentera gärna längst ned på sidan vilken spelare du tycker skall få priset så tar vi med denna i vår nominering.

Kriterier:

 1. Ska ha betytt mycket för utvecklingen av Futsal genom sitt spel
 2. Ska ha betytt mycket för utvecklingen av sitt eget lag genom sitt spel
 3. Ska ha varit framträdande vid landslagsuppdrag
 4. Ska satsa på futsal före fotboll

 

Här är alla tidigare vinnare:

Christoffer Solberg Årets futsalspelare 2015

Juryns motivering:

Toffe har gått oerhört framåt det senaste året och axlat manteln efter Robin Armandt (som toffevarit skadad) i landslagsmålet. Toffe är idag Sveriges bästa futsalmålvakt inget snack, men har även andra egenskaper såsom ödmjukhet och lagkänsla som toppar detta. Toffe satsar också stenhårt på futsal före fotboll – det gillar vi!

Läs mer om Toffe här.

Robin Armandt Årets futsalspelare 201410979296_845677665471709_22291322_n

Juryns motivering:

Robin  är bofast i landslaget på den viktigaste positionen. Han har blivit proffs och är ett föredöme för alla spelare. Han har varit bland de bättre i varje landskamp. Robin har ett riktigt fint rörelseschema i målet, han är extremt driven och utvecklas hela tiden. Det är viktigt att ha en sån bra hög lägsta nivå på en så utsatt position som han har.

Läs mer om Robin här.

Kristian Legiec Årets futsalspelare 2013legiec

Juryns motivering:

Kristian har varit outstanding i landslaget i år och det är självklart att vår futsal-Zlatan som även blivit vårat första futsalproffs får denna titel säsongen 2013/2014. Han var även ett tungt vägande skäl till Malmö Citys SM-guld. Kristian är enligt oss framtidens spelare – en spelare som kan avgöra matcher själv.

Läs mer om Kristian här.

Dan Mönell Årets futsalspelare 2012dan_monell

Juryns motivering:

Dan är stor och stark. Exceptionellt steg och bra skott. Under flera viktiga matcher har han gjort det avgörande för sitt klubblag. En ung spelare med framtiden för sig både i futsal och fotboll – låt oss hoppas han fortsätter satsa på futsal efter denna strålande säsong med bl.a debut i landslaget. I Landslaget har han varit bofast och i den internmatch som spelades på den första landslagssamlingen var han helt dominant med tre mål.

Läs mer om Dan i intervjun här.

 Mentor Zhubi Årets futsalspelare 2011

Motiveringen löd från Per Broberg som enväldigt utsåg Mentor efter stort spel i SM finalen som Mentors lag FC Ibra vann:

Mentor är en intelligent och taktisk kunnig futsalspelare med en fin touch på bollen. Han ledde sitt lag som kapten till SM-guldet i en playmaker roll i laget.  Jag skulle gärna vilja se Mentor i det Svenska Futsallandslaget i framtiden. Grattis Mentor till guldet och denna titel!
MentorGrattis Mentor till utmärkelsen. Varför tror du att du fått denna utmärkelse?
M: Tack så mycket, det känns grymt kul att få denna utmärkelse. Först och främst så vill jag tacka mina lagkamrater som har stor del i detta. Det hade lika gärna kunnat vara någon av de som tagit emot detta pris. Sedan har jag alltid tyckt att futsal varit kul. Jag har alltid skoj när jag lirar.
Vi hoppas på landslag nästa år – ställer du upp?
M: Givetvis skulle jag ställa upp! Jag tror att vi skulle kunna ha ett riktigt bra landslag då jag vet att det finns många duktiga futsalspelare i Sverige. Men först bör det ske några förändringar. Folks inställning till futsal måste först förändras, allt från förbundet till elitlagen.
Vilka är dina råd till dom som vill bli lika duktig som dig?
M: Mitt råd är enkelt. Ha skoj och njut av att spela. VÅGA vara kreativ! Hur roligt är det inte när det är klapp klapp spel, eller nån tunnel går igenom!

Niklas Asp Årets futsalspelare 2010niklas_aretsspelare_2011

Hur känns det att bli vald till årets spelare?
Jättekul! Det finns många bra futsalspelare i sverige, inte minst i GFC, som kunde fått utmärkelsen vilket gör det extra kul.

– Vilken utveckling har du gjort som futsalspelare de senaste åren?
Största skillnaden är rent taktiskt tror jag. Futsal är en ung sport(i Sverige) och det är först nu vi börjar förstå hur sporten skall spelas, det är där jag ser den den största utveklingen både hos mig själv och laget.

– Under gångna säsongen har du varit spelande tränare i GFC vilket resulterade i ett SM-silver. Vilken största lärdom har du dragit under gångna säsongen?
Oj, det har varit en lärorik säsong på många sätt. Svårt att säga vilken lärdom som är störst.

– Du har nyligen spelat några matcher i Barcelona med Team Sweden, vad tror du svenska futsalspelare främst behöver utveckla om vi ska nå längre internationellt?
Det taktiska kunnandet är det stor brist på i futsal Sverige. Rent tekniskt och fysiskt mäter vi oss bra mot internationellt motstånd, men när det gäller saker som spelsystem, rörelsmöster, försvarsspel ligger vi efter.

– Var på futsalkartan hittar vi Nicklas Asp om fem år?
En ledande roll av något slag, inte minst som tränare för sveriges bästa futsallag, GFC!

– Vad önskar du dig inför kommande säsong?
Att få spela SM final igen, och denna gång komma hem med ett guld!

Årets futsalspelare 2009 – Martin Smedberg-Dalence!

Martin har efter nominering av futsalordförandena, röstning av futsal.ses medlemmar nu äntligen fått bucklan. Vi fick en intervju med Martin…

Martin Smedberg Dalence, bäst i Sverige 2010

Sedan 2004 delar futsal.se ut priset som årets futsalspelare. I år var första året då enbart renodlade futsalföreningar fick nominera spelare.

Först fick alla futsalklubbar ordföranden chansen att  nominera de spelare dom tyckte varit bäst under säsongen bland alla futsalföreningar. Ett tiotal namn kom in och  flera av dessa hittar du nu i Team Sweden. Två spelare utmärkte sig extra i nomineringen – Albert Krasniqi, Falcao Futsal och Martin.

Mellan dessa två fick medlemmarna på futsal.se rösta och den slutade med knapp vinst för Martin som fic 53% av rösterna. Nu har Martin fått bucklan av förra årets vinnare Pontus Bauman. Vi ställde några frågor till Martin.

Varför tror du att just du fått denna utmärkelse?
Martin: Jag hoppas att jag fått utmärkelsen att för min prestation på planen. Jag känner själv att jag haft en riktigt bra säsong i år båda med Ljungskile SK och FC Ibra. Jag älskar verkligen Futsal och hoppas även att det syns på plan när man spelar.

Hur tror du futsal ser ut i Sverige om fem år?
Martin: Jag hoppas och tror att Futsalen växer mer och mer. Vi ligger lite långt efter för tillfället jämfört med andra länder men jag hoppas att fler intresserar sig för Futsal och att man inom dem närmsta åren även börjat bilda ungdomslag i föreningarna. Det hänger mycket på vad landslaget kan prestera för att folk ska få upp ögonen för sporten så att statusen kan bli så bra att man kanske kan ha spelare som lever Futsal på heltid som dagens fotboll spelare gör. Med resultat kommer sponsorer.  Det känns kul för mig att vara med och göra Futsalen större och verkligen sätta Sverige i kartan.

Vad är din egna personliga målsättning med nästa futsalsäsong?
Martin:  Man vill alltid bli bättre och jag känner att jag kan bli det för varje gång jag spelar Futsal.  Fc Ibra blir och räkna med nästa säsong, nu vet vi vad som krävs för att nå ända fram. Vi har nått riktigt stort på gång och det känns hur spännande som helst så jag kan knappt bärga mig tills att jag kan ta på mig Fc Ibra tröjan igen. Men jag har en säsong med Ljungskile och tänka på först innan det blir det dags för Futsal och jag ska göra mitt bästa där.
Jag vill tacka spelarna, ledarna och styrelsen i Fc ibra för detta året utan er hade jag inte fått det här priset. Alla som har röstat på mig. Sen vill jag önska Team Sweden lycka till i Barcelona jag var verkligen sugen men det gick ju tyvärr inte in i planeringen visa vad Sverige går för nu. Stort tack till dig ove för arbetet med Futsal.se fortsätt så…..ha det så bra allesammans…

Slutligen några röster om Martin:

 • Jag har mött Martin en flertal gånger..tycker helt klart han e värt detta pris för jag har inte mött nån bättre spelare i futsal..han e riktigt stark på att hålla ifrån sig försvararna och har en näsa för mål.
  Väldigt duktigt fotboll spelare.. har verkligen blicken för spelet. med den längden och tekniken han har och så som jag har sett honom spela speciellt inomhus. så e han väldigt bra futsal spelare…
  PS: Tillslaget med höger foten e fantastisk!!
 • Jag har sett Martin många många gånger .. även i väldigt ung ålder va han speciell …. han e en väldigt smart spelare och använder sin längd och tyngd väldigt bra. Hans fina teknik och speciella tillslag gör att han är en mycket komplett futsal lirare…… man får inte glömma hans blick för spelet , d e ju faktiskt den viktigaste egenskapen en futsal spelare måste ha.
 • Jag blev mäktad imponerad, samtidigt förvånad. Har sett Smedberg på fotbollsplanen många gånger och beundrar hans inställning på planen. Men när Martin spelar futsal så gör han detta bra, nästan för bra. Hade varit roligt att se honom göra en satsning faktiskt!
  Mycket kompetent target spelare som vet precis när och var han ska släppa bollen i kombination med ett otroligt målsinne.
 • Jag tycker att Martin har varit riktigt bra under hela året med ett bra spelsinne och täcker bollen som få kan göra samtidigt som han avslutar snabbt och bra.

Tidigare vinnare 2004-2008

2004: Kalle Jonsson, Tyresö FF

2005: Suleyman Budak, Kvalitet Futsal

2006: Mohammadreza Kohladooz, Persian Futsal

2007: Seymhus Abic, Dalkurd IF

2008: Pontus Baumann, Partille FF