24 april, 2016

Detta är futsal

Futsal är en variant av fotboll som spelas inomhus men är en egen sport med egna regler, eget VM mm. Futsal är ett av skälen varför brassar och spanjorer dominerar fotbollen då dom spelar futsal istället för fotboll vid unga år. I Sverige är sporten större än både handboll och basket till antalet utövare och vi har både SM och landslag.

Futsal spelas på en plan med handbollsmått och handbollsmål så det behövs inga speciella planer för oss. Vi trivs bäst på träparkett som underlag men det går även bra med asfalt och sportgolv. Ute eller inne spelar ingen roll men visst är det oftast inne och mellan oktober och mars som vi spelar. Vi är fem spelare på planen varav en målvakt och vi har inga fasta platser på planen utan vi rör oss mycket i olika positioner som vi kallar pivot, vinge och libero. Just rörligheten och den speluppfattning som krävs på den lilla planen är det som särskiljer oss från fotboll. Och till skillnad mot fotboll har vi mycket bollinnehav och mindre med tid att fundera när vi har bollen.

Vidare har vi en lite mindre boll med sämre studs som skall göra att tekniken premieras hellre än fysiskt luftspel. På elitnivå är speltiden 2*20 minuter men i cuper spelar vi så korta matcher som 1*12 minuter. Det lag som vinner SM får spela UEFA-cupen och de bästa spelarna får spela i landslaget så visst kan man bygga en karriär i futsal om inte fotboll lockar. I Brasilien och Spanien är futsal stort. Jag tror att det finns en koppling mellan futsal och varför dessa nationer är världsledande i fotboll. En koppling ingen i svensk fotboll hittills utforskat.

Ur Boken om futsal av Ove Holmberg