Denna text är tagen från Boken om futsal

Futsal är fotboll inomhus brukar jag svara korthugget när jag inte har tid att förklara. Men när jag får tid och jag vet att personen som frågar är intresserad så brukar jag berätta min historia om futsal som alltid startar med att förklara vad futsal är. Jag tar ett citat från vår landslagskapten Niklas Asp som väl sammanfattar den okunskap om futsal som råder i Sverige:

Jag vet inte hur många gånger, sen jag fann kärlek för sporten, fått förklara vad det är.

– Fussball…?
– Futsal! Asså, inomhusfotboll.
– Jaha! Har man sarg då?
– Nej. Handbollsplan. 5 mot 5 osv…

Jag vet att jag inte är ensam om att ha haft den diskussionen många gånger. Ni som utövar futsal eller är något sånär intresserade vet vad jag pratar om. Diskussioner om filtbollar och skaderisk måste dö ut, en gång för alla.

Att ett så fotbollstokigt land, sporttokigt överlag för den delen, inte har tagit till sig tjusningen och charmen med futsal är för mig oförståeligt. Att ungdomstränare inte förstår vilka utvecklingsmöjligheter man kan erbjuda sina spelare. Att föreningarna inte förstår att man får behålla sina knattar, ungdomar och juniorer året runt när man satsar på futsal vintertid. Att elitföreningar, som har medlen att göra det, inte förstår hur man kan konkurrera om publik och sponsorer (=pengar) med handbollen, hockeyn, innebandyn, ja i stort sett alla vinteridrotter.

 

Hisspitch kallas en kort text som skall räcka för att sälja in en idé till någon som inte förstår. Den var ursprungligen tänkt att användas när man som entreprenör stötte på en investerare i en hiss och hade max femton sekunder på sig att sälja in sin idé till denne innan denne stiger ur hissen. Om jag skulle försöka mig på en hisspitch för futsal skulle den låta något så här:

Futsal är en variant av fotboll som spelas inomhus men är en egen sport med egna regler, eget VM mm. Futsal är ett av skälen varför brassar och spanjorer dominerar fotbollen då dom spelar futsal istället för fotboll vid unga år. I Sverige är sporten större än både handboll och basket till antalet utövare och vi har både SM och landslag.

Men varför måste vi hela tiden förklara för alla vad futsal är? Varför är inte futsal en (er-)känd sport? Svaret ligger i att det finns en rädsla inom idrotten i Sverige att futsal blir för stor. Fotbollen vill inte att deras säsong skall fragmenteras av att spelarna spelar en annan idrott. Innebandy, handboll och de andra inomhusidrotterna vill inte dela med sig av de redan ansträngda halltiderna. Så ingen utom spelarna vill ha futsal, men vi är många. Om du med hisspitch ovan lyckats fånga intresset hos den du pratar med kan du berätta vidare:

Futsal spelas på en plan med handbollsmått och handbollsmål så det behövs inga speciella planer för oss. Vi trivs bäst på träparkett som underlag men det går även bra med asfalt och sportgolv. Ute eller inne spelar ingen roll men visst är det oftast inne och mellan oktober och mars som vi spelar. Vi är fem spelare på planen varav en målvakt och vi har inga fasta platser på planen utan vi rör oss mycket i olika positioner som vi kallar pivot, vinge och libero. Just rörligheten och den speluppfattning som krävs på den lilla planen är det som särskiljer oss från fotboll. Och till skillnad mot fotboll har vi mycket bollinnehav och mindre med tid att fundera när vi har bollen.

Vidare har vi en lite mindre boll med sämre studs som skall göra att tekniken premieras hellre än fysiskt luftspel. På elitnivå är speltiden 2*20 minuter men i cuper spelar vi så korta matcher som 1*12 minuter. Det lag som vinner SM får spela UEFA-cupen och de bästa spelarna får spela i landslaget så visst kan man bygga en karriär i futsal om inte fotboll lockar. I Brasilien och Spanien är futsal stort. Jag tror att det finns en koppling mellan futsal och varför dessa nationer är världsledande i fotboll. En koppling ingen i svensk fotboll hittills utforskat.

/Ur Boken om futsal av Ove Holmberg