Målvaktens spel

Målvakten är halva laget heter det i futsal men det stämmer inte. En bra målvakt kan vara viktigare än så medan en sämre helt kan eliminera ett annars bra lag.  En reaktionssnabb, orädd, smart målvakt som är bra på fötterna och har bra utkast existerar dock ej – mig veterligt. Målvakten bör dessutom vara en spelare med stor pondus och väldigt karismatisk. Man brukar säga att målvakter skall vara lite galna och det håller jag med om. Jag tycker att vi borde snegla på hur handbollsmålvakter agerar här. Inte bara deras egenskaper utan även hur två målvakter kan rotera och peppa varandra. I de bästa av världar har vi två jämbördiga målvakter som själva bestämmer hur de byter med varandra.

Så här ser min ”kravprofil” ut på en bra målvakt. Använd denna lista när du ger feedback till dina målvakter på vad dom kan förbättra. Förslagsvis använder du en skala mellan 1-5 där 5 innebär landslagsklass och 3 godkänd. Ta fram denna lista ofta och uppdatera dina målvakters betyg och gör det kristallklart vilka förbättringsdelar dom har.

  • Orädd – Att våga göra utrusningar som gör ont och ta ett skott i ansiktet genom att gå framåt och inte backa.
  • Pondus – Att i sin person stråla ut självsäkerhet och stöddighet som gör att motståndarna känner sig i underläge. Kommunicera tydligt med sina utespelare.
  • Skott – Att kunna mota skott så att dessa inte kommer i retur till motståndare , dvs rakt ut. Tänk handbollsmålvakt och styr bara utanför.
  • Fotspel – att kunna och våga gå över halva planen för att styra spelet med fötterna.
  • Spelsinne – att kunna se möjligheter med tex snabba utkast.
  • Utkast – att kasta bollen långt så att den blir lätt att ta emot för medspelaren.

vid kontringar

När vi tappat bollen offensivt och är en man kort tillbaka i hemjobbet så skall målvakten fokusera på bollhållaren. Om det kommer skott är det målvaktens jobb. De hemjobbande försvararna skall försöka försämra skottvinkeln för bollhållaren samtidigt som de ansvarar i första hand för att täcka passning till annan spelare. Den spelare som är tillbaka sist ansvarar för att komma ikapp sista man i motståndarlaget så inte passning kan gå bakåt. Det är viktigt att målvakten kommunicerar tydligt för att ge våra försvarare råd hur dessa skall agera.

Vanligast är att målvakten vill ha skott hellre än en passning i sidled. Målvakten väntar då på bollhållaren ca 1 meter från målet så att bollhållaren vågar gå länge. När bollhållaren passerar 9 meters linjen och tittar ner på bollen, gör målvakten en utrusning för att täcka skottet. En perfekt brytning sker som en glidtackling precis innan straffområdet.

Andra målvakter vill hellre ha en passning i sidled istället för ett skott. Då gäller det för försvararna att täcka skott och släppa fram passning – det omvända. Vilken modell av dessa som passar bäst är upp till målvakten men det måste alla spelare veta innan match hur målvakten vill ha det.

Som anfallare i ett läge där målvakten vill ha skott skall man alltid sträva efter att chippa över den utrusande målvakten. Som målvakt skall du därför försöka lura anfallaren att chippa – något du som målvakt då kan utnyttja.

Returen som ofta sker efter ett skott kan bli en kontring till vår fördel. Siste man hem är vaksam på detta.

vid Skott

Skott utanför nio meter skall målvakten ta hävdar jag bestämt. I alla fall om han inte är skymd. Om spelare går för skott därifrån, skall utespelaren täcka bollen lågt – gärna med en glidning – och låta målvakten ta den höga bollen. Se upp med att detta skott kan bli en perfekt passning till fristående spelare. Målvakten får här inte gå för nära skytten, då är det lätt att skottpassa till spelare vid stolpen.

Övning – målvaktens spel vid skott och kontring
Använd båda målen, ställ en målvakt i vartdera målet. Resten av spelarna fördelar sig på fyra köer vid respektive hörna av planen.
1. Ena kön börjar genom att slå höjdboll till motsatt kö snett över.
2. Denne spelare tar emot bollen på bröst eller lår
3. och serverar en perfekt passning i höjd med 10 meterspunkten
4. där skott ej får komma senare än niometerslinjen.
5. Nästa gång är det den andra diagonalen som slår passningen mot det andra målet.

Skytten hämtar alltid bollen och placerar den med händerna i ”bollkön” närmast målet. Alla roterar moturs i denna övning.

vid 10 meters

Dvs den ackumulerade straffen. Vissa målvakter trivs bäst på mållinjen för att ha längre tid att reagera andra vill stå fem meter från bollen för att göra sig stora. Jag rekommenderar att pröva sig fram. En variant kan vara att ta ett par steg framåt strax innan skottet går för att krypa ihop och kunna göra ett språng eller en rörelse. Notera att väldigt få mål görs från tio meter och målvaktens övertag är stort. Chansa inte att slänga dig utan släng dig åt det håll bollen går – med mycket övning på detta så tar du tre av fyra tiometersstraffar.

Övning – målvaktens spel vid 10 meters
En bra avslutsövning på ett hårt pass är att utse vår straffskytt genom ”last man standing”. Dvs man blir utslagen när man missar. Målvakten kan här prova sig fram vad ett bra avstånd från bollen är. Regeln säger minst fem meter men min egna favorit är att stå på fem meters avstånd för att psyka motståndaren och sedan backa två medan spelare löper an mot bollen.

vid frisparkar

Mur vid frisparkar sätter målvakten upp genom att dirigera sina spelare. Är frisparken utanför nio meter så skall det inte behövas mer än en spelare i muren. Närmare målet står målvakten framför eller bredvid muren – inte bakom – målvakten måste se skottet som förmodligen blir högt. Pass på motståndarnas screening av vår mur – en taktik vi själva skall använda (se våra frisparkar).

Övning – målvaktens spel vid frisparkar
Sätt upp mur på olika positioner och gå hela tiden på direktskott. Inte speciellt roligt att vara mur här men nödvändigt om det inte finns plintar eller annat man kan använda. Laborera med olika antal i muren – målvakten bestämmer och kommunicerar tydligt hur han vill ha det.

vid jokerspel

Regeln säger att en målvakt endast får ha bollen fyra sekunder på egen planhalva. Därför är det vanligt att målvakten lyfts upp i spelet för att skapa ett numerärt överläge. Om man väljer att byta med en utespelare och kallas det för att ta in en joker. Bytet med jokern måste ske när bollen är under kontroll. Om motståndarna pressar oss högt är det enda tillfället när bollen är död bakom vårat eget mål. Problemet då är att utkastet måste tas snabbt för att inte målvakten skall få en varning för spelförstörelse. Målvakten måste därför så fort bollen blivit död ta utkastet för att sedan snabbt byta med jokern. Jokern tar plats närmast vår avbytarbänk fast på motståndarnas planhalva och flyttar sig inte ur denna position.

Om motståndarna erövrar bollen så måste jokern blixtsnabbt byta tillbaka med målvakten. Målvakten står på bytespunkten närmast eget mål och springer in när jokern kommer tillbaka till bytespunkten närmast motståndarnas mål. Samtidigt måste vi screena motståndarna så inte dom kan slå en långboll in i öppet mål. Framförallt om målvakten räddat vårat skott, kan han lätt skjuta en halvvolley i vårt öppna mål. Närmaste spelare måste då ställa sig framför målvakten så inte detta kan ske.

Övning – målvaktens spel vid jokerspel
1. Målvakten rullar ut bollen till vingen på motsatt sida avbytarbänken och
2. springer mot nedre delen av avbytarzonen.
3. Jokern kommer in på övre delen av avbytarzonen och tar position på samma sida som bänken för att snabbt kunna byta tillbaka
4. Liberon spelar till vingen och
5. går på djupet för att anfalla.

vid långt utkast

En av de viktigaste egenskaperna hos en målvakt är bra utkast. Jag inbillar mig att duktiga handbollsmålvakter kommer bli framgångsrika i futsal.

När motståndarna har avslutat sitt anfall och bollen är vår målvakts skall denne alltid sträva efter ett långt kast utom när vi är under press och behöver lugna ner spelet. En bra tumregel är att vart fjärde uppspel startar med ett målvaktskast över halva planen. På så sätt vet motståndarna inte hur vi anfaller. Passa på när motståndarna gör ett byte och kasta bollen till den sida där avbytarbänken inte finns. Ett knep är att ha ögon i nacken och söla så att motståndarna tar ett byte medan målvakten hämtar bollen.

Utkastet skall alltid gå uppifrån och ner. D.v.s. inga ballongbollar som går upp och sedan ner. Det är upp till pivoten att avgöra hur han vill ha utkasten. På bröstet, låret eller vid foten. Samt i mitten av banan eller på kanten. Ett bra sätt att lura motståndarna på utkasten är att titta åt ena hållet och att kasta åt det andra – svårt men riktigt vasst om vi själva förstår det. Samspelet mellan pivoten och målvakten är en nyckel i ett framgångsrikt futsallag. Pivoten bör helst ta emot bollen med fart och inte stå still. Starta löpningen mot målvaktens utkast ungefär vid sexmeterspunkten och löp snett mot sidlinjen för att ta emot bollen ungefär vid 10 meterspunkten.

Taktik – målvaktens utkast
En utkastvariant är bra att ha och kan överraska många. Jag har valt en som överraskar en gång.
Det är vår inspark djupt på vår planhalva.
1. Insparksläggaren chippar upp bollen på huvudet
2. på liberon som bara lätt skarvar bollen bakåt till målvakten
3. som kastar djupt på pivoten
4. som startat och går på avslut

Övning – målvaktens långa utkast
Medan utespelarna har annan övning på ena planhalvan träna utkast med precision.
1. Den ene målvakten står i mål och har fem bollar liggandes bredvid ena stolpen.
2. Den andre målvakten vilar och agerar mål vid mittlinjen/sidlinjen.
3. Målvakten försöker pricka målet (vilande målvakt) vid halva planen utan att denne behöver röra på fötterna. Målvakterna byter efter fem bollar. Flytta målet sedan längre bort och närmare för att öva olika utkast.
När vi övat i femton minuter utan spelare är det dags för spelarna att få ta emot utkasten och göra avslut.
4. Spelarna skall ta emot på bröst eller lår och ta med sig bollen i fart.
5. Målvakten måste här kasta framför spelaren så denne inte stoppar upp.
6. Löpningen sker från ena kanten mot tiometerspunkten där skottet kommer mot det andra målet.
Slutligen är detta en övning för målvakt och pivot att finslipa själva, före och efter träningen i tio minuter så att pivoten får bollen där han vill ha den. Målvakt och pivot måste känna varandra väl när det gäller utkast så pivoten får bollen som han vill ha den – inte som målvakten kan kasta. Överkurs är när målvakten tittar åt ett håll och kastar åt ett annat. Kan pivoten läsa detta en tiondel innan alla övriga så är det friläge för oss.

vid korta utkast

Målvakten får aldrig kasta ut bollen i mitten på egen planhalva. Kastet skall alltid utföras i en hård bowlande rörelse där det är lätt att ta emot bollen för våra försvarare. Dessa skall söka sig så långt ut mot sidlinjen som möjligt, gärna utanför och ta emot bollen med näsan in mot planen så att vi har uppsikt över spelet. Nästan nere vid hörnflaggan vågar inte motståndarna pressa oss och om utkastet är hårt hinner motståndarna inte pressa oss. Då skapar vi oss tid för att i lugn och ro starta anfallet men tillfället kan även användas för byte.

Taktik – målvaktens korta utkast
1. Hämta bollen och titta åt ett håll
2. Kasta med en bowlande rörelse åt det andra hållet