Spelande målvakt

En spelande målvakt är en målvakt som går med upp i anfallet så vi får formationen 1-2-2 i anfall. Skilj detta ifrån jokerspel som är en utespelare som hoppar in i målet endast vid anfall. Syftet med en spelande målvakt är att utnyttja tekniken i fötterna hos en utespelare för att skapa ett tryggt numerärt överläge i anfall. För att kunna använda spelande målvakt krävs det att vi har en spelare med följande egenskaper:

 • Mycket bra spelsinne för att kunna styra spelet som siste man.
 • Mycket bra teknik för att kunna snabbt och säkert spela bollen på ett tillslag.
 • God kondition för att orka med att spela non-stop och att jobba hem till eget mål i full fart ifall motståndarna bryter anfallet.
 • I övrigt hyfsad som målvakt
  • Orädd
  • Bra utkast
  • Reaktionssnabb
  • God pondus

Risken med en spelande målvakt är givetvis att vi blottar vårt eget mål men det är inga problem så länge vi har bollen. Det är därför ytterst viktigt att passningarna är säkra och att vi inte slår 50/50 bollar om vi inte är på offensiv sida om nollan.

Möter vi ett erkänt skickligt futsallag så använder vi inte detta vapen förrän en bit in på matchen. I dessa fall varvar vi vår ”traditionella” målvakt och den spelande målvakten för att skapa osäkerhet hos motståndarna. Dom kommer då inte komma till ro med sin egen taktik utan måste inrikta sig på att förändra sig beroende på oss istället för tvärtom. Som coach tycker jag att det värsta är när motståndarna är oberäkliga och byter taktik under spelet. Det är det vi ska försöka göra.

Möter vi ett sämre eller okänt lag så spelar jag gärna med spelande målvakt från start och tar endast in vår traditionella målvakt vid straffar, korta sekvenser för att låta vår spelande målvakt vila samt vid avgjord match.

För att komma över halva planen med vår spelande målvakt (eftersom regeln säger att denne endast får ha bollen fyra sekunder på egen planhalva) så måste vi snabbt komma upp med bollen på motståndarnas planhalva och fästa den där så vårt lag kommer upp. Detta sker lämpligast med en lång boll upp till vår pivot som har förmågan att ta emot bollen ungefär vid 10 meters punkten för att sedan felvänd hålla bollen där och se till att vi kommer upp i banan. När vår målvakt kommit över halva planen och de övriga tre spelarna tagit stor bredd så etableras anfallet i en 1-2-2 formation.

Vår spelande målvakt skall hålla positionen som sista man och får endast gå framåt om det uppstår en uppenbar ”gata” i deras försvar för att gå på skott. Om motståndarna tar bollen eller när vi går skott så backar målvakten hem så fort som möjligt fast med blicken på bollen för att kunna ta sig tillbaka på motståndarens planhalva om vi återerövrar bollen.

När motståndarna erövrat bollen och vår spelande målvakt backar hem så är det ytterst viktigt att störa bollhållaren (som i värsta fall kan vara deras målvakt, som har räddat skottet och har bollen under kontroll) så att denne inte kan skjuta en långboll mot vårt mål. Om det är målvakten som har bollen så ställer vi oss framför honom och låter han inte skjuta ut bollen. Om det är en utespelare så räcker det med att stressa denne så kan inte får tid för att sikta och få kraft i en långboll.

Om motståndarna spelar 2-2 med lågt försvar så kan vi hålla bollen länge och det skall vi göra för att trötta ut dessa. Dom får jobba hårt i sidled medan vi i stort sett kan stå stilla i våra positioner. Vi bollar tålmodigt fram och tillbaka mellan vår spelande målvakt och de närmaste två spelarna. Ibland spelar vi ner på de två offensivaste spelarna som står nära hörnflaggan för att sedan spela tillbaka. Avslutet kommer

 • antingen från de offensivaste spelarna som slår en direktpass på en touch bakom motståndarnas andra försvarslinje där en av våra defensiva spelare kommer och möter på skott tillsammans med den andre offensive spelaren.
 • eller  från vår spelande målvakt som genom att få motståndarna att jobba i sidled öppnar upp en ”gata” i mitten för ett skott. Skottet kommer från ungefär 10 meter och de båda spelarna vid hörnflaggorna går på styrning vid respektive stolpe. Det är viktigt här att en av de defensiva spelarna tar hemjobbet istället för målvakten här.

Om motståndarna spelar 1-2-1 i försvar (dvs tre försvarslinjer – vilket är sällsynt) får vi lite problem eftersom vår målvakt hela tiden kommer störas av deras pivot. Dock kommer våra spelare vid hörnflaggorna ha stora ytor om vi kan få bollen dit. Det ska vi försöka med genom att ha vår pivot spelbar med sin markering i ryggen. När pivoten får bollen skarvar han snabbt bollen ut till fristående offensiv spelare vid hörnflaggan. Svårigheten här ligger i att få fram passen till vår pivot förbi två försvarslinjer.

Det viktigaste med detta spel är att vi hela tiden spelar säkra pass till varandra med två tillslag. Ta emot bollen med sulan och passa snabbt vidare. När vi sedan går på avslut är det en touch som gäller.

Om motståndarna inte har ett lågt försvar – dvs ligger lågt i sin press och backar hem så är det inga problem att etablera vårt 1-2-2 anfall. Däremot om motståndarna har en hög press eller stannar vid halva planen så måste vi först trycka tillbaka dom till en låg position innan vi etablerar 1-2-2 formationen. Att trycka tillbaka dom gör vi enklast med att fästa bollen högt och snabbt upp på deras planhalva. Vår målvakt kan exempelvis kasta till vår pivot som håller i bollen tills våra motståndare jobbat hem och vi lyft upp våra positioner.

Ibland kan det hända att motståndarna tar en försvarsposition mellan halva planen och att ligga lågt i sitt försvar. Då kan det vara svårt för vår målvakt att vara trygg i sitt spel kring mittlinjen eftersom han inte får ta bollen igen på vår planhalva enligt reglerna. Initialt kan man då ha vår libero som håller positionen som spelfördelare längst bak och vår målvakt tar då istället en kantposition tills vi tryck tillbaka dom till en låg försvarsposition och vi då kan skifta liberon med målvakten för att etablera 1-2-2 spelet med målvakten som etta längst bak.

För att få detta att fungera krävs mycket träning tillsammans och en bra spelande målvakt. Inget lag har mig veterligen spelat med spelande målvakt tidigare. Dövlandslaget kommer säsongen 2012/2013 vara först med detta. Vi återkommer på denna sida med utfallet av experimentet.