16 april, 2019

Målvaktens spel

Målvakten är halva laget heter det i futsal men det stämmer inte. En bra målvakt är viktigare än så medan en sämre kan eliminera ett annars bra lag.  Reaktionssnabba, orädda, smarta målvakter som är bra på fötterna och har bra utkast finns det bara ett par av i Sverige. Målvakten bör dessutom vara en spelare med stor pondus och karismatisk. Man brukar säga att målvakter skall vara lite galna och det håller jag med om. Jag tycker att vi borde snegla på hur handbollsmålvakter agerar här. Inte bara deras egenskaper utan även hur två målvakter kan rotera och peppa varandra. I de bästa av världar har vi två jämbördiga målvakter som själva bestämmer hur de byter med varandra.

 

Så här ser min ”kravprofil” ut på en bra målvakt. Använd gärna denna lista när du ger feedback till dina målvakter på vad de kan förbättra. Förslagsvis använder du en skala mellan 1-5 där 5 innebär landslagsklass och 3 godkänd. Ta fram denna lista ofta och uppdatera dina målvakters betyg och gör det kristallklart vilka förbättringsområden de har.

 

  • Orädd – Att våga göra utrusningar som gör ont och ta ett skott i ansiktet genom att gå framåt och inte backa.
  • Pondus – Att i sin person stråla ut självsäkerhet och stöddighet som gör att motståndarna känner sig i underläge. Kommunicera tydligt med sina utespelare.
  • Skott – Att kunna mota skott så att dessa inte kommer i retur till motståndare, rakt ut. Tänk handbollsmålvakt och styr bara utanför.
  • Fotspel – att kunna och våga gå över halva planen för att styra spelet med fötterna men även mota skott med fötterna då man inte hinner ner med händerna.
  • Spelsinne – att kunna se möjligheter med t.ex. snabba utkast.
  • Utkast – att kasta bollen långt och hårt så att den blir lätt att ta emot för medspelaren. Inga ballongbollar.

Kontringar

När vi tappat bollen offensivt och är en man kort tillbaka i hemjobbet så skall målvakten fokusera på bollhållaren. Om det kommer skott är det målvaktens jobb. De hemjobbande försvararna skall försöka försämra skottvinkeln för bollhållaren samtidigt som de ansvarar i första hand för att täcka passning till annan spelare. Den spelare som är tillbaka sist ansvarar för att komma ikapp sista man i motståndarlaget så inte passning kan gå bakåt. Det är viktigt att målvakten kommunicerar tydligt för att ge våra försvarare råd hur dessa skall agera.

 

Vanligast är att målvakten vill ha skott hellre än en passning i sidled. Målvakten väntar då på bollhållaren ca 1 meter från målet så att bollhållaren vågar gå länge. När bollhållaren passerar 9 meters linjen och tittar ner på bollen, gör målvakten en utrusning för att täcka skottet. En perfekt brytning sker med en låg position strax innan straffområdet. Internationellt ser man ofta målvakten möta med i hög position, ett knä i golvet istället för att glida ut. Detta för att undvika chippen över. En van futsalmålvakt slänger sig sällan utan har alltid minst en fot i golvet för att kunna förflytta sig i sidled. Andra målvakter vill hellre ha en passning i sidled istället för ett skott. Då gäller det för försvararna att täcka skott och släppa fram passning – det omvända. Vilken modell av dessa som passar bäst är upp till målvakten men det måste alla spelare veta innan match hur målvakten vill ha det.

Skott

Skott utanför nio meter, hävdar jag bestämt att en oskymd målvakt ska ta. Om spelare går för skott därifrån, skall utespelaren täcka bollen lågt – gärna med en glidning – och låta målvakten ta den höga bollen. Se upp med att detta skott kan bli en perfekt passning till fristående spelare. Målvakten får här inte gå för nära skytten, då är det lätt att passa till spelaren som ofta står vid stolpen. Målvakten skall undvika att slänga sig då man blir ett lätt byte och inte kan försvara sitt mål på ett par korta sekunder då man glider utmed golvet. Ett eller två knän i golvet är tekniken. Samtidigt möte man skytten så lång ut som möjligt med händerna nere i ett försök att bli så stor som möjligt.

10 meters

Även kallad den ackumulerade frisparken eller straffen som den även felaktigt kallas. Vissa målvakter trivs bäst på mållinjen för att ha längre tid att reagera andra vill stå fem meter från bollen för att göra sig stora. Jag rekommenderar att pröva sig fram. En variant kan vara att ta ett par steg framåt strax innan skottet går, för att krypa ihop och kunna göra ett språng eller en rörelse. Notera att väldigt få mål görs från tio meter och målvaktens övertag är stort. Chansa inte att slänga dig utan släng dig åt det håll bollen går – med mycket övning på detta så tar du tre av fyra tiometersstraffar. En personlig favorit är att starta på mållinjen och sedan springa ut ”klampandes” mot skytten för att möta skottet fem meter ifrån.

Frisparkar

Mur vid frisparkar sätter målvakten upp genom att dirigera sina spelare. Är frisparken utanför nio meter så skall det inte behövas mer än en spelare i muren. Närmare målet står målvakten framför eller bredvid muren – inte bakom – målvakten måste se skottet som förmodligen blir högt. Pass på motståndarnas blocking av vår mur samt den snabba frisparken som det finns få motmedel för. Ofta blir det utdragen frispark vid förseelse inom straffområdet som inte är straff. Det innebär att frisparken läggs på straffområdeslinjen och muren får stå 1 meter från mållinjen. Det är du som målvakt som ansvarar för att muren ställs rätt. Så här tänker jag mig att målvakten agerar vid de två vanligaste frisparkarna från sexmeterslinjen:

Indirekt frispark från sex meter

Om domaren håller upp armen luften innebär det som i fotboll indirekt frispark. Det innebär att du inte får skjuta bollen direkt i mål. Mura då med två spelare med dig i mitten. De andra två spelarna, gärna de längsta i laget, täcker varsin stolpe på mållinjen för att undvika passning till spelare som annars kan slå in bollen bakom muren i det öppna målet. De två spelarna i muren väljer varsin motspelare, som de när frisparken går glider mot för att täcka skott. Som målvakt fokuserar du enbart på skottet som förmodligen kommer från den som löper mot bollen.

Direkt frispark från sex till nio meter

Domare friar oftare än fäller när det gäller straff men ger gärna en frispark på sexmeterslinjen i kompensation. Denna frispark skall skytten sätta hårt och högt alternativt spela till någon medspelare bredvid muren så denne gör mål. Försök byta in de största spelarna till vår mur om det går. Som målvakt så står du i mitten eller vid ena sidan av femmannamuren och gör ditt bästa genom att bli stor. Pass på hålet mellan dina ben som uppstår när du tar ett steg framåt för att möta skottet. Pass även på en passning till fristående spelare bakom vår mur.

Mur vid direkt frispark

Powerplay

Regeln säger att en målvakt endast får ha bollen fyra sekunder på egen planhalva. Därför är det vanligt att målvakten lyfts upp i spelet för att skapa ett numerärt överläge. Om man väljer att byta med en utespelare och kallas det för att ta in en joker. Bytet med jokern måste ske när bollen är under kontroll. Om motståndarna pressar oss högt är det enda tillfället när bollen är död bakom vårat eget mål. Problemet då är att utkastet måste tas snabbt för att inte målvakten skall få en varning för spelförstörelse. Målvakten måste därför, så fort bollen blivit död, ta utkastet för att sedan snabbt byta med jokern. Utkastet går mot den sida där vi inte har avbytarbänken för att undvika strul. Jokern tar plats närmast vår på motståndarnas planhalva närmast vår avbytarbänk och flyttar sig inte ur denna position. Jokern skall bara se till att vi har ytterligare ett spelalternativ om vi blir trängda – inte kreativt delta i anfallsspelet.

 

Om motståndarna erövrar bollen så måste jokern blixtsnabbt byta tillbaka med målvakten. Målvakten står på bytespunkten närmast eget mål och springer in när jokern kommer tillbaka. Samtidigt måste vi blocka motståndarna så att de inte kan slå en långboll in i öppet mål. Framförallt om målvakten räddat vårt skott, kan han lätt skjuta en halvvolley i vårt öppna mål. Närmaste spelare måste då ställa sig framför målvakten så inte detta kan ske. Läs mer om powerplay i avsnittet om detta.

Långt utkast

En av de viktigaste egenskaperna hos en målvakt är bra utkast. Jag inbillar mig att duktiga handbollsmålvakter kommer bli framgångsrika i futsal, och det har vi en bra tradition kring här i Sverige.

 

När motståndarna har avslutat sitt anfall och bollen är vår målvakts skall denne alltid sträva efter ett långt kast utom när vi är under press och behöver lugna ner spelet. En bra tumregel är att vart fjärde uppspel startar med ett målvaktskast över halva planen. På så sätt vet motståndarna inte hur vi anfaller. Passa på när motståndarna gör ett byte och kasta bollen till den sida där avbytarbänken inte finns. Ett knep är att ha ögon i nacken och fördröja så att motståndarna tar ett byte medan målvakten hämtar bollen. Utkastet bör alltid gå uppifrån och ner eller från sidan. Med det menar jag inga ballongbollar som går upp och sedan ner. Ibland ser man ett ”skopkast”, underifrån men det är för att kasta över en motspelare som står nära.

 

Ett bra sätt att lura motståndarna på utkasten är att titta åt ena hållet och att kasta åt det andra – svårt men riktigt vasst om vi själva förstår det. Samspelet mellan pivoten och målvakten är en av nycklarna i ett framgångsrikt futsallag. Pivoten bör helst ta emot bollen med fart och inte stå still. Målvakt och pivot måste känna varandra väl när det gäller utkast så pivoten får bollen som han vill ha den – inte som målvakten kan kasta. Det är upp till pivoten att avgöra hur han vill ha utkasten. På bröstet, låret eller vid foten. Samt i mitten av banan eller på kanten. Använd en träning till att nöta in detta samspel. Kanske efter träningen om det finns tid?

Korta utkast

Målvakten får aldrig kasta ut bollen i mitten på egen planhalva. Kastet skall alltid utföras i en hård bowlande rörelse där det är lätt att ta emot bollen för våra försvarare. Dessa skall söka sig så långt ut mot sidlinjen som möjligt, gärna utanför och ta emot bollen med näsan in mot planen så att vi har uppsikt över spelet. Nästan nere vid hörnflaggan vågar inte motståndarna pressa oss och om utkastet är hårt hinner motståndarna inte pressa oss. Då skapar vi oss tid för att i lugn och ro starta anfallet men tillfället kan även användas för byte.

Målvakten kan med fördel finta utkast åt den andra sidan för att sedan kasta åt den andra för att skapa en sidledsförflyttning hos motståndarna och öppna upp på den sida som vi skall anfalla på.