16 april, 2019

Inspiration

Jag hoppas denna bok inspirerat dig till att lära dig mer om futsal likt mina källor har gjort för mig. Det finns inga skrifter eller instruktioner på svenska annat än denna bok och jag hoppas att SvFF snart kommer producera material för detta. För att få inspiration måste man gå utomlands och helst se matcher live vilket jag fått förmånen att göra både som coach och åskådare. Men i brist på detta finns det mycket på andra håll om man letar. Här listar jag mina bästa inspirationskällor. De flesta bra källor är dock på spanska. Skall du gå all-in så bör du som jag plugga spanska för att förstå något. Jag har tagit en grundkurs på 100 poäng och det räcker för att förstå en futsalkommentator och beställa in en öl på krogen.

Böcker

Det finns många böcker på nätet att beställa hem men få håller klass. På futsal.se finns ett bibliotek där du kan låna dessa böcker. Här recenserar jag dessa som hittills kommit ut.

Holistic futsal (Burns, 2003)

En stor bra bok, rikt illustrerad på 131 sidor. Många enkla illustrationer som man förstår. Boken försöker lansera begreppet Holistic futsal som är att man involverad sina sinnen kroppen och sin anda. Känns lite krystat dock. Boken skrevs 2003 och är till vissa delar utdaterad med nya modernare kunskaper. Boken lämpar sig för den vane coachen. Betyg: 4.

 

Coaching futsal (Anderson Maestri, 2012)

Ett pyttelitet häfte med illustrationer som man tror ett barn har ritat. Stor font och väldigt lite att lära sig. 77 sidor som ryms i en strumpa på julafton till lillkillen som just upptäckt futsal. Betyg: 1

Biggest futsal management mistakes (Samyolov, 2011)

När jag öppnade denna bok på 93 sidor var jag duktigt skeptisk. En ryss som skriver om management. Min stereotyp av ryskt management är Putin och Tichonov men killen har faktiskt en hel del poänger och jag fann boken rätt intressant. Boken är ett måste för den coach som skall ta sig an ett lag med ambitioner att vinna SM. Betyg: 3

Youth futsal – skills and strategies (Raymer, 2013)

Ett litet häfte på 89 sidor som avhandlar hur du jonglerar med fem av dessa sidor. Visst det är en skill att kunna jonglera men det har inget med futsal att göra. Köp om du har gott om pengar annars inte. Betyg: 1.

Synpunkter på futsal (Holmberg, 2010)

Mitt häfte på 56 sidor från 2010 är inte en bok som gavs ut på Svenska Fotbollförlaget 2010. Mycket har hänt sedan dess och en del stämmer inte längre eftersom jag har lärt mig. Boken har dock de bästa illustrationerna av samtliga böcker och räcker långt för nybörjaren fortfarande. Betyg: 3.

Developing the modern footballer through futsal (Skubala/Burkett, 2015)

En bok som gått I nytryck men som först kom ut 2010 och som titeln lovar, fokuserar på vad fotbollen kan lära sig av futsal. Många övningar finns det men alla riktigt dåligt illustrerade: Viss övningar innebära att alla spelare står i ring medan två jobbar i mitten. Snacka om slöseri med träningstid. Är du sugen på nya övningar – köp denna. Annars inte. Betyg: 2

Futsal – Technique, tactics, training (Hermans/Engler 2010)

En bra bok på 119 sidor om man bortser från att det inte handlar mycket om taktik som titeln utlovar. Många färgfoton gör den lättläst men jag hade hellre sett lite mer fakta. Disponerad på hur man jobbar med olika åldersgrupper. Bra för ungdomscoachen. Betyg: 3

Futsaltaktik för ungdomslag (Ronström, 2014)

Först när jag såg titeln på boken hajade jag till. Ska man verkligen ha taktik i åldrarna 11-15? Skall man inte bara fokusera på att vässa tekniken som futsal får med sig? Jag är ju inte så bevandrad i ungdomsfutsal utan har bara sett finalspelet i ST-cupen de senaste två åren och ser där att ingen spelar futsal. Alla spelar fotboll inomhus. Med det menar jag anammar den rörlighet futsal förespråkar och drar nytta av de ytor som rörligheten för med sig. Ungdomslagen spelar i fasta roller såsom backar och forwards. För mig är roller back/forward något som sitter i sedan fotbollen. För att få rörlighet bör vi undvika detta. Jag ser hellre positioner som någon måste fylla och det kan skilja från match till match och byte till byte. Vi bör använda positionerna vinge/pivot/balans. I uppspelsfasen så bemannar vi dessa positioner. Senare i anfallet så har rotationen och kreativiteten gjort att vår balans (som med rollen back inte vågar gå upp i anfallet) lägger in bollen i öppet mål vid bortre stolpen.

 

Men efter att ha läst boken har jag tänkt om lite när det gäller taktik i ungdomsår. Jag tror att man skall smyga in taktik i dessa åldrar för att efter 15 gå all-in med futsaltaktik eller inte. När man fyllt 15 så bör rörligheten sättas i fokus. Ronström menar att rörligheten inte skall tränas i åldrarna 11-15 på grund av att spelarna inte är fullt utvecklade ännu och kan hantera detta samt att man trivs bättre i fasta (från fotbollen) vana roller är de positioner som futsal förespråkar. Boken är väldigt detaljerad med bra case studys och bra illustrationer. Jag har dock lite svårt att följa resonemanget i vissa taktiska illustrationer då bilderna ger en statisk bild och inte ger en känsla av att vissa moment sker innan andra.

 

Jag hoppas att detta är bok 1 av flera. På framsidan antyds detta genom att det står ”Första upplagan”. Håller tummarna att andra upplagan kommer i god tid innan nästa års säsong. Ungdomsfutsal har mycket att vinna på att strukturera sitt spel med taktik men bara det inte kommer före den tekniska utvecklingen som bör ske först – med andra ord att träna teknik före taktik på de få träningstillfällen som bjuds, i alla fall i Stockholm. Denna bok är ett måste för dig som håller på med ungdomsfutsal. Men vänta tills Micke har uppdaterat den. Betyg: 3

Film

Det bästa sättet att inspireras och lära sig är från film. Matchsekvenser säger mer än alla böcker tillsammans. Här kommer några förslag.

Futsal Tatico Acervo de futsal

Futsal Tatico är en portugisisk Youtube-kanal med diverse film på spel, analyser, tillämpad utbildning, tillämpat spel mm. Ambitiöst så menar de att deras uppdrag är att dela med sig av futsals tekniska och taktiska kunskaper till alla hörn av världen och att bli den största hänvisningen i teknisk forskning och taktik för futsal. Bedöm själva men det finns mycket godis att sno där.

J. Dodo Hanzel

Jag tror att han är tränare för ett tjeckiskt lag som heter Pinerola? Hur som helst sprutar han ut film från matcher på Youtube och det finns mycket högt och lågt där. Bland annat filmar han matchuppvärmningar från de stora lagen som vi sedan kan härma. En riktig futsalnörd.

Webbsiter

De flesta webbsiter som vi kan inspireras av är spanska. Själv pluggade jag 100 poäng spanska på högskolan nyligen och det räcker långt för att förstå det mest fundamentala i futsal.

Dusan Matic

Så heter en före detta futsalmålvakt, numera målvaktstränare bland annat för Finlands landslag som har en bra uppdaterad websida där man kan hitta många bra målvaktsövningar och taktik. Men de flesta övningarna kräver en egen hall så att inte utespelare stör. Har även ett galleri med alla kända målvakter där vår egen landslagsmålvakt får en egen sida.

Dr. Daniel Berdejo-del-Fresno

Daniel är en forskare inom idrotten som fått upp ögonen för futsal och kommer med en hel del nya vinklingar på problem och möjligheter med futsal, speciellt kring den fysiska delen som denna bok helt utelämnar. Daniel ger sig dessutom in il leken och skriver en bok likt denna som är läsvärd trots att användarvänligheten lämnar mycket att önska.

Doug Reed

Doug är engelsk landslagsman som varit proffs utomlands och har många bra synpunkter både på futsals utveckling och taktik. Jag prenumererar på hans blogg. Hans inlägg om futsals historia och hans åsikt om flygande målvakter (som jag delar) är bra läsning.

Futbol-Tactico

Så heter en online tidning som till 80% handlar om fotbollstaktik och kommer ut en gång i månaden. Jag har prenumererat på denna i tre år nu men slutat. Det kommer inga nya banbrytande rön och det i sig är kanske en svaghet med futsal. Jag hoppas att det kommer någon lag snart som får framgång med en helt ny taktik. En handbollsmålvakt som slänger över hela planen till tre pivots? Men hur kul vore det? Jag skulle i alla fall råda er en provprenumeration så ni kommer åt arkivet som går fem år tillbaka i tiden. Där finns många bra övningar och intervjuer som är översatta från spanska till engelska.

Futsalside.com

Denna sida är tyvärr avsomnad men det finns fortfarande många inspirerande varianter för t.ex. fasta situationer. Jag vet dock inte vem det är som skriver den men det faktum att den är på engelska gör den intressant.

Zona tecnica

Här samlar LNFS (Spanska futsalförbundet) en hel del bra övningar från olika coacher. Lite för mager dock för att ge mig något att ta vidare. Känns som en måste sida som inte uppdateras. Enbart på spanska dock.

Övningar för futsal

José Antonio Valle Gallego är en känd tränare i Spanien med stor erfarenhet som gärna delar med sig av övningar och taktik för dig som kan spanska. Kan du inte det kan du ändå hitta en hel del filmer och animeringar du säkert förstår.

Futsalfocus

Detta är en rätt ny site som vill ta över där Futsalplanet verkar ha slutat. Mycket matnyttig och färsk info från hela världen

Futsalplanet

Detta var den första siten jag hittade 2003 när jag drog igång med futsal. Den ser lika dan ut idag men informationen är pinfärsk trots att de underliggande sidorna som t.ex. taktik fortfarande gapar tomma.

Universofutsal.com

Ytterligare en sida bara på spanska men många bra enkla animationer gör att man förstår. Speciellt taktiken bakom Salida de presion är bra förklarad.

Coachingfutsal.com

Mico Martics site drog ambitiöst igång för ett par år sedan. Jag skulle översätta de engelska sidorna till svenska men knäade för jobbet. Nu ett par år senare verkar siten somnat av. Det fanns dock en hel del bra övningar där när den väl var igång.

Grupper

Vill man diskutera futsal med de som kan så finns det forum på nätet som jag rekommenderar.

Futsal.se

Numera ett nätverk av föreningar för diskussion kring utveckling av futsal i Sverige. Finns på Slack som är en app. Vill du vara med och utveckla är du som förening välkommen.

Futsal Tactics

Ytterligare en Facebookgrupp man kan ansöka om medlemskap i om man är seriös som coach i futsal. Många nordiska coacher plus en hel del potentater så som Mico Martic, Doug Reed etc. Här kan man få bra svar på sin fråga.