16 april, 2019

Internationell historia

Efter fotbolls-VM i Uruguay 1930 så uppstod ett sug att spela fotboll bland ungdomarna i Montevideo. Pastorn tillika professorn på universitetet Uruguyan YMC, Mr. Juan Carlos Cerani Gravier, uppfann då fotbollsvariant som skulle passa de många små ytorna som fanns i staden på bakgårdar och lekplatser. Han blandade reglerna från fotboll, basket, handboll och vattenpolo och kallade sporten Futebol de Salão (fotboll inne). Historien berättar dock inte varför detta namn valdes då det förmodligen handlade om spel utomhus till stora delar.

I Sydamerika växte sig sporten stor under årtionden och 1956 skrevs den första regelboken av brasilianarna Habib Maphuz och Luiz Gonzaga of Oliviera Fernandes på universitetet A.C.M i São Paulo. Sporten spelades enbart i Sydamerika men med sjöfarare spreds sporten snart till Spanien och Portugal.

 

1971 bildades organisationen FIFUSA (Federación Internacional de Fútbol de Salón) som skulle organisera futsal internationellt. Dock spelades inte det första VM, som hölls i Sao Paolo, Brasilien, förrän 1982. Detta VM upprörde FIFA eftersom de anser sig har rätt till varumärket fotboll. FIFUSA valde då 1983 att kalla sporten för FUTSAL istället för fotboll och 1985 skrevs detta även in i FIFUSAs stadgar. Man kan alltså säga att sporten futsal föddes 1985. FIFA insåg att här måste något göras så 1989 genomförde FIFA sitt första VM i Holland. Ett smart drag att lägga detta i Europa för att frälsa de länder som ännu bara spelat fotboll. Så långt är alla överens om historien men det som följde sedan är omtvistat av de båda lägren FIFUSA och FIFA. FIFUSA hävdar att FIFA stal sporten från FIFUSA genom att hävda sin ensamrätt till sporten och att 12 av de 19 FIFUSA delegaterna vägrade att gå samman med FIFA vid den sammanslagningskonferens som ägde rum i Zürich 1990. FIFA hävdar tvärtom – att de flesta delegaterna från FIFUSA valde att gå över till FIFA. Den mest namnkunnige av dessa var Joao Havelange – mannen som senare skulle bli FIFA:s starke man och generalsekreterare. Åren har gått sedan dess och FIFA och FIFUSA genomför nu parallella VM i futsal – något som stannat upp utvecklingen av futsal märkvärt. Än idag kämpar de båda organisationerna om världsherraväldet om futsal.

 

FIFUSA blev 2001 AMF (Association Mundial futsal) och satte ytterligare press på FIFA genom att starta upp underliggande förbund i varje världsdel. I Europa heter den UEFS och genomför EM som kvalifikation till VM. Kampen AMF vs FIFA går vidare och det är i skrivandes stund oklart huruvida någon kommer vinna. Fördelarna med FIFA är uppenbara men man skall vara medveten om att endast 1/160-del av FIFA:s totala budget går till futsal och endast en person är anställd på FIFA för att utveckla sporten. Detta är oseriöst om vi skall utvecklas till den största inomhussporten som Sepp Blatter en gång uttalade. Futsal i världen idag är därför en splittrad sport och att så länge som vi strider om vilken organisation som skall vara den regerande är en t.ex. en introduktion i OS omöjlig.

Idag är fortfarande futsal den sport ungdomar spelar i Brasilien innan man börjar med fotboll – detta främst på grund av bristen på fullstora fotbollsplaner. De flesta brasilianska stjärnorna såsom Ronaldinho, Robinho, Martha med flera är uppvuxna med futsal. Före detta fotbollsspelare skulle kunna fortsätta med futsal men det är ovanligt. Undantag är Jarni, Laudrup, Cantona, Davala som fick fina karriärer i futsal efter fotbollen.