16 april, 2019

Hammarby Futsal

Denna sida är ett utdrag ur Boken om futsal som du kan beställa här.

Detta kapitel ska handla om hur jag tror framtiden för futsal ter sig bäst – att de stora fotbollsföreningarna inser att futsal kompletterar deras verksamheter och att man måste som fotbollsförening ta ställning till hur man vill vara med eller inte på resan, precis som Hammarby Fotboll gjort. Men först hur det hela började, för det tog mig 10 år att övertyga mitt kära Bajen att futsal är framtiden även för dem. Kanske kan du som läser detta övertala din lokala klubb att satsa på futsal med hjälp av min resa. Men Bajens resa är långt ifrån klar och inte förrän vi fått futsal fungera inom Bajen som ett autonomt team kommer jag vara nöjd. Ty de som jobbar inom Bajen idag är inte lika övertygade som jag om att Bajen bör satsa på futsal.

Precis när jag fick upp ögonen för futsal runt 2002 så var det svåra tider för IT-konsulter som mig. Jag hade kort och gott inget att göra och ingen inkomst. Jag gnällde dock inte då jag åren innan dess hade täljt guld i starten av web-åldern, men nu sprack bubblan. Jag hade och har fortfarande en kompis på Bajens kansli som jobbar med marknadsföring och sponsorer, Mats ”Malle” Åberg. Jag ringde honom och frågade om jag kunde hjälpa till med hemsidan eller något i väntan på nästa jobb. Han sade OK och den efterföljande månaden jobbade jag på kansliet, främst med medlemsregistret som var undermåligt skött. Jag tog dock många fikaraster och luncher med mina nya jobbarkompisar och det var under en sådan jag nämnde futsal för sportchefen då, Hasse Bergman.

Jag visste inte då vad jag talade om ännu men det gjorde jag tre år senare då jag ringde upp den nye sportchefen, vår f.d. landslagsmålvakt, Lasse Eriksson och bad om ett möte. Lasse lyssnade även han men menade på att det var något för ungdomssektionen och inte för A-laget – vilket jag höll med om. Hur som helst var jag väl inte någon säljare för futsal då utan saken ebbade ut då han försvann från sin post.

Jag fick dock OK av Malle att arrangera Bajen Futsal Cup för Bajens sponsorer vilket jag sedermera kom att göra i åtta år tillsammans med Söder futsals starke man Jocke Eriksson. Det innebar inte bara att gå upp varje fredagsmorgon vid 05:30 för att vara på planen 06:30 och döma två matcher, utan framförallt att fixa allt runtomkring. Det innebar också att bjuda in, ragga domare, lotta, resultatrapportera, filma, fota, fixa frukost åt lagen samt fixa en årlig bankett och prisutdelning. Två år fick vi dessutom lov att spela finalspelet på Hovet.

Åren gick, futsal mognade och Bajen fick en ny sportchef igen 2011. Denne gång Gustaf Grauers som hade ett SM-brons i futsal med Viggbyholm från 2010. Jag mailade honom:

Hej Gustaf och grattis till nya jobbet. Vet inte om du är rätt person men du kan säkert skicka vidare i annat fall? Du har ju ett SM-brons i futsal så du har bra koll: Jag är ordförande i Stockholm Futsal Club och driver futsals utveckling i Sverige. Jag har för ett par år sedan diskuterat futsal inom Hammarby med Lasse Eriksson men han fick kila straxt efteråt. Problemet är att futsal och fotboll är två skilda sporter men båda ”förvaltas” av SvFF.

Så länge Sveriges toppklubbar sätter stopp för bra spelare kommer ett landslag får nöja sig med ”skrapet”. Dvs spelare från division tre och nedåt. Jag har inga förhoppningar att spelare från allsvenska eller Superettan kommer att släppas till futsal men däremot div 1-2. Därför måste vi skapa futsalsektioner inom de etablerade föreningarna för att få upp futsal på agendan. Skälet jag kontaktade Lasse var att få igång Hammarby futsal helt skild från Hammarby Fotboll. Detta är OK för alliansföreningen men kräver fotbollens OK. Så min fråga är då som nu om fotbollen ser något problem med Hammarby Futsal?

Gustaf svarade:

Hej Ove, Vi kommer att avstå eftersom futsal inte är ett spår som hjälper oss i vår kärnverksamhet dvs vanlig fotboll. De spelare som inte kontrakt med vårt A-lag och som inte blir kvar i HTFF brukar gå till andra klubbar i div 1-3. Jag förstår att det vore bra för sporten futsal om vi försökte styra in våra bra spelare åt det hållet men det tar kraft och energi från oss som vi måste rikta åt vår huvudverksamhet. Lycka till ändå!

Mitt svar:

Helt ok. Det rimmar med min filosofi. Fattar jag det rätt att det för fotbollen då inte skulle vara några problem att ha en separat sektion inom HIF – Hammarby Futsal?

Gustaf svarar:

Hej! Vet faktiskt inte. Det kanske mer är en fråga för Alliansföreningen Hammarby IF? Vi kommer i alla fall inte kunna lägga någon kraft på att driva fram en futsalsektion.

Efter en kontroll med Alliansföreningen i Hammarby menar de på att en Hammarby Futsal inte är aktuellt inom alliansen om inte Hammarby Fotboll säger OK. Här har vi alltså ett moment 22 som inträder. Paragrafen i Alliansens stadgar lyder:

…Nya specialidrottsföreningar kan efter ansökan antas som medlemmar genom beslut av Årsmöte i den ordning som föreskrivs för stadgeändring, om föreningen uppfyller i 11 § uppställda villkor och inte bedriver idrottslig verksamhet inom ramen för ett specialidrottsförbund som medlemsförening i HIF är medlem i.

Hammarby Fotboll säger nej till futsalsektion och alliansen säger nej till futsalklubb men jag ger mig inte för nu är det 2011 och Hammarby har fått ny ungdomsansvarig och jag kontaktar Peter Kleve.

Hej Peter! Nedan en konversation med Gustaf Grauers som berättar att Bajen ej satsar på futsal. Thomas Karlsson på alliansföreningen vill även ha fotbollsföreningens syn på detta. Dvs att starta en futsalsektion för seniorer herrar/damer inom Hammarby IF. Hur ser ni på detta?

Peter svarar:

Våra aktiva ungdomsspelare är med i futsal USM och olika futsal-cuper så en del är registrerade som futsal-spelare i Hammarby redan, men vi kommer inte driva på för att starta en ny futsal sektion i dagsläget.

Jag tjatar till mig ett möte med Peter där jag förklarar fördelarna med futsal och varför Bajen borde satsa på detta. Efter mötet återkommer Peter med ett mail:

Hej Ove, Vi har idag ingen ambition att bedriva futsal verksamhet för seniorspelare inom Hammarby IF FF. Däremot så gör vi det på ungdomssidan.

Och här öppnas plötsligen dörren på glänt när Peter nämner ungdomssidan skall spela futsal. Det kanske låter negativt mailet men det finns äntligen en strimma av hopp. Nu gäller det att aktivera ungdomssidan. Jag forskar då i hur Hammarbys ungdomssida ser ut och finner att den är uppdelad i två delar. En akademidel där de bästa spelar och en ”bredd-del” där alla andra spelar. Mitt Stockholm Futsal Club bjuder då in Hammarbys U17 på breddsidan till träningsmatch och vi slår dom knappt. Mycket teknik och lite taktik är skälet till förlusten men dialogen med coach Carlos Banda är positiv och vi håller kontakten för ytterligare en träningsmatch. Säsongen 2014 står för dörren och jag tjatar mig till att Stockholm Fotbollsförbund måste starta en liga för futsal igen. StFF lyckas få hyfsade halltider för detta och jag tar på mig att ringa runt till klubbarna. Jag ringer till de stora föreningarna men endast Djurgården och Hammarby är intresserade för serien som skall omfatta seniorer och juniorer blandat. Ett av mina införsäljningsknep var det faktum att träningstider tilldelas endast de föreningar som genomfört ett seriespel. Det innebär att man första året måste klara sig utan träning i Stockholm. Men när man väl gjort det hundåret kan man få träningstider. Visserligen efter 21 på kvällarna men ändå något som kan föra verksamheten framåt.

Seriespel i Stockholm hade jag arrangerat två gånger tidigare men nu var det Stockholm fotbollsförbund som administrerade. Från tio lag första året blev vi 22 det andra och 80 det tredje. När vi nu läser 2018 så räknar vi in 144 lag. Så det första seriespelet i StFFs regi genomförs 2014/2015 med bl.a. Hammarby som deltagare. Hammarbys ungdomsledare Tony Wågensand och Bosse Wester gillar det de får uppleva och rekommenderar till Peter Kleve att Bajen ska satsa på futsal till kommande säsong.

I oktober 2015 innan nya seriespelet skall börja kallar Peter Kleve till möte på kansliet och meddelar att Bajen avser satsa på futsal och att detaljer måste diskuteras. Jag ber då Per Broberg att följa med för att klarlägga hur serier och annat fungerar på förbundsnivå. Mötet blir mycket positivt och det står då helt klart att Bajen går all-in med sin ungdomsverksamhet på breddsidan. Akademien inom Bajen kommer fortfarande att spela fotboll under vintertid då de har den möjligheten som de andra lagen inte har. Men det skulle dröja innan det blev officiellt och klubbat i styrelsen.

Under vintern 2015 kommer beskedet att IFK Göteborg startar futsal och det är med blandade känslor jag får kännedom om det. Det tar visserligen flera månader innan det blir officiellt men jag misslyckas att heja på Bajen om att bli först. Däremot så fick styrelsen veta att blåvitt var på gång och det bidrog nog till att de i april 2016 fattade beslutet om att starta en futsalsektion helt integrerad inom fotbollens ungdomssektion och som ett nytt sätt att bedriva spelarutveckling under sommaren. Till saken hörde också att mina vänner på marknadssidan hade blivit eld och lågor och insett potentialen i futsal för sina sponsorer.

I mina diskussioner med Peter Kleve och Bosse Wester den kommande tiden så försökte jag förklara vikten av att inte bara spela utan även vinna och framför allt att vi skulle fylla de hallar vi skulle spela i. Peter gjorde då ett smart drag i att kontakta gamle landslagsspelaren och hammarbyaren Hasse Eskilsson och göra honom till sportchef. Då han även är medlem i styrelsen skulle han bli länken mellan fotbollen och futsal men även vara spelare. Hasses nätverk är stort och på den lista med 40 f.d. bajenspelare jag gjort så bockade han för 30 som han sedan ringde runt till och fick klartecken från. Samtidigt tog jag på mig rollen som ”General manager” för att hitta de spelare och helst även en coach som skulle bli stommen i laget. Jag noterade dock i mötesprotokollet ovan att jag var ”lagledare” vilket för mig inte är detsamma som ”General manager”. Det var det första tecknet på att Bajen ville bli av med mig och nu klarade sig själva. Och på bajens hemsida kom äntligen den första nyheten ut om futsal:

Hammarbys historiska första futsalmatch har nu fått ett datum. Torsdagen den 10 november klockan 20.30 sparkar laget igång hemma mot IK Hephata i Eriksdalshallen.

Varför satar Bajen på futsal?

När Hammarby går mot nya tider fortsätter vi att skriva Hammarby­historia tillsammans med våra fans. Stämningen och uppslutningen kring klubben är redan legendarisk nu tar vi nästa steg i vår utveckling. Under vintern startar klubben en futsalsektion inom Hammarby Fotboll med förhoppningen att vi även här ska fylla läktarna och bidra till nya sportsliga fotbollsframgångar. Hammarbys intention med satsningen på futsal är att gynna spelarutvecklingen inom ungdomsfotbollen och att futsal ska bli en naturligt integrerad del av fotbollsföreningens verksamhet i stort, med målet att nå Champions League inom fem år. För det krävs först och främst ett steg upp till den högsta divisionen, SFL, där vinnaren sedan spelar i Champions League. Ett annat viktigt mål är att kunna förbättra träningsmöjligheterna vintertid för Hammarbys barn- och ungdomsspelare. Att få träna inomhus under vintern istället för att spela vanlig fotboll på snöiga planer i minusgrader kan både inspirera och utveckla våra unga. Ytterligare ett mål är att höja supporterintresset för futsal, så att sporten på sikt blir en erkänd och accepterad idrott i Sverige, där Hammarby ska ta en stor plats

Vilka ska spela för Bajen?

Hittills har en rad spelare tackat ja. Det är en blandning av gamla legendariska spelare i klubben och renodlade futsalspelare. En lista på de som för närvarande tackat ja är:

SPELARE:

 • ANDREAS BILD
 • LASSE ERIKSSON
 • FILIP BERGMAN
 • HARIS LAITINEN
 • JENS GUSTAFSSON
 • JONAS KLING
 • JOSE MONTEIRO
 • LASSE ASP
 • MAX VON SCHLEBRÜGGE
 • MICHAEL MÖLLER
 • MIKAEL ANDERSSON
 • NIKLAS BERG
 • PELLE FAHLSTRÖM
 • PETER BERGGREN
 • SEBASTIAN BOJASSEN
 • SULEYMAN SLEYMAN
 • ERIK SUNDIN

LAGLEDNING:

 • MICHEL BASBERBER – HEAD COACH
 • LOKE GRAHN – ASSISTANT COACH
 • HANS ESKILSSON – SPORTCHEF/SPELARE
 • OVE HOLMBERG – TEAMMANGER
 • BÖRJE LUNDBERG – MATERIALARE

 

Notera det fetstilta i nyheten ovan. Vi kommer återkomma om detta som det löfte som gavs och som jag anser att Bajen har svikit nu med facit i hand två år senare. Spelarnamnen får ju det vattnas för oss Bajare och det var en medveten strategi. Målet var en tredjedel legender, en tredjedel undomsspelare och en tredjedel etablerade futsalspelare i laguppställningen. Samtidigt hörde Söder futsal som då var nyuppflyttade i SFL av sig till Hammarby och erbjöd sina tjänster att gå samman med Hammarby men Kleve var tydlig med att det inte var Bajens modell att köpa in sig i seriesystemet.

Parallellt med uppstarten av Bajen futsal så jobbade jag hårt bakom kulisserna med min lobbying för att vi skulle får ett av de fem wildcarden som skulle ges till nya föreningar för spel i division 1. Tidigt fick jag ett löfte om detta av SvFF men det skulle dröja innan det formellt bestämdes. Under tiden jobbade vi med hypotesen att vi skulle spela i division 1. Plan B var att gå ihop med Stockholm Futsal Club som var klara för division 1.

Under maj månad 2016 genomförde vi två träningar med gamla Bajenlegender. Tyvärr så var dessa herrar numera upptagna män, så av de 30 på listan så kom endast Lasse Asp och Hasse Eskilsson ned. Båda fick dock mindre sträckningar direkt. I övrigt fyllde vi på med spelare från U19 laget som kommer spela i Stockholmsserien och som får bli plantskola. Spelare från Stockholm Futsal Club fyllde ut luckorna på träningarna.

Då vi tidigare haft en överenskommelse mellan futsalklubbarna i Stockholm om att inte ragga från varandra kallade jag till ett möte för att diskutera detta, som jag ansåg att inte ha fungerat. Ingen av futsalklubbarna kom på mötet så det var enkelt för mig att skriva i mötesanteckningarna att regeln nu var slopad efter ett enhälligt möte. Jag frångick då min princip att inte ragga från andra futsalföreningar och kontaktade Falcaos Michel Basberber som jag anser varit en av de mest underskattade spelarna i svensk futsal. Michel hade harvat i Falcao genom åren utan större framgång och jag såg på hans kroppsspråk att han var frustrerad över det nya spelet i Falcao och att han behövde en riktig utmaning. Det var Michel som höll i allt snack i time-outen i Falcao och var den informelle ledaren och jag visste att han skulle bli ett bra coachämne. Efter en lunch på stan var han klar för Hammarby Futsal som headcoach. Att själv vara coach var min plan B ifall Michel hade nobbat men någon plan C fanns inte eftersom det då inte fanns några kvalificerade futsalcoacher i Sverige. Hade Michel tackat nej hade det inte varit katastrof och det var aldrig något snack om ersättning för jobbet eller andra villkor. Michel vet att det inte finns större möjligheter inom futsal men genom att lyckas med Bajen är jag säker på att han kan bli den förste avlönade coachen i Sverige?

Min strategi hur vi skulle få ihop ett lag var att jag hoppades på att Michel i sin tur skulle ragga futsalspelare från Falcao och andra lag, men det behövdes aldrig. När nyheten att Hammarby skulle starta futsal kom ut så hörde massor av spelare av sig både till kansliet och till mig och ville vara med. Jag hänvisade dock till Michel och snart stod det klart att vi hade 5-6 mycket duktiga futsalspelare på tåget och därmed var kärntruppen spikad.

Mot hösten 2016 märkte jag att mitt namn saknades på webben när organisationen presenterades men då jag inte är mediakåt lät jag det bero. Snart visade det sig att min roll mer var lagledare än manager som jag hade hoppats på och att betala domare och kalla lag tyckte jag var något vem som helst kunde göra. Samtidigt så skulle ju mitt första lag Stockholm Futsal Club spela i samma serie så jag hoppade därför av rollen innan serien började men åkte med på bortamatcher och hjälpte till på läktaren vid hemmamatcher.

Seriespelet gick sedan som tåget förutom en plump mot mitt Stockholm Futsal Club och via kval mot Söder Futsal gick Hammarby och även Djurgården upp i SFL. Något som var det bästa som kunde hända för svensk futsal enligt mig. Tyvärr ställde inte alla 30 ex-bajare upp på grund av skador och familj men Jens Gustafsson, Andreas Haddad, Filip Bergman, Erik Sundin, Christoffer Lallet, Alagie Sosseh och Max von Schleebrugge är inte fy skam.

Den första säsongen i SFL och Hammarbys satsning på futsal skulle bli en jätteflopp som jag ser det och många håller nog med mig utanför kansliet. Förväntningarna från futsalsverige på Bajen var enorma både sportsligt och publikt och att det gick dåligt sportsligt lägger jag på spelarna som endast orkade med två träningspass i veckan och i de flesta fall inte ens det. Endast ett fåtal träningar var kvalitativa med de spelare som var påtänkta för nästa match. Dessutom valdes Loke Grahn som ny sportchef, en ung lovande kille inom fotbollen men helt utan futsalkompetens. Han skulle snart hoppa av men hann men att sprida osanningar i media för att få upp det bristande intresset för Bajen futsal. Under den restrande säsongen var det kansliet som skötte Bajen futsal med stort ointresse. Publikt var det nästan fullsatt i Eriksdalshallen mot DIF men resterande hemmamatcher var snittet 388 och enbart DIF hade sämre.

Michel fick under säsongen nytt jobb och var tvungen att gå ifrån coachrollen och fortsätta endast som spelare. Han lämnade över till Falcaos före detta tränare Alli Darwich och Daniel Blanco. Samtidigt hade det vällt in gamla (med betoning på gamla) spelare från Falcao och endast tre spelare kunde man säga inte de inte kom från Falcao. Lilla Falcao kallades laget i folkmun. Samtidigt fanns inga kopplingar till U-laget som spelade i div 2 och inga U-spelare fick träna med A-laget som vi hade planerat. De kända spelarna svek en efter en och endast José Monteiro blev kvar. Endast tre spelare; Mallengren, Monteiro och Holmqvist får nytt kontrakt i min bok. Resten var det pinsamt för ett bajenhjärta att se på en plan. I samband med att derbyt mot DIF förlorades tappade Bajens kansli helt intresset för futsal och nye sportchefen Loke Grahn hoppade av. Inga websändningar, krystade reportage, ingen hemsida och inga jippon för att marknadsföra vare sig mot sponsorer eller fans. Spelsystemet var enkelriktat och det fanns inga idéer på plan B när det kördes fast. Defensivt fungerade det väl men offensivt var det väldigt få skott på mål och Bajens kräsna publik, som vill se teknik och skönspel, tröttnade på det torftiga spelet som var allt annat än underhållande på det svåra underlaget. Underlaget i Erisdalshallen var för övrigt en tidig rekommendation från mig att antingen byta ut eller välja annan hall. Spelarna själva gnällde direkt till mig om bristande stöd från föreningen och vågade inte ta den diskussionen själva. Framför allt bristen på service av kansliet men även att de fick betala maten på bortamatcherna själva. När SFL kontraktet var klart efter mycket stora problem med Märsta och GAIS i kvalet fick spelarna veta att det inte skulle satsas mer kommande säsong än det hade gjorts hittills.

Bajen hade även visat intresse för att delta i nätverket futsal.se som verkar för att utveckla futsal i Sverige. Vi hade inom detta nätverk tagit fram motioner till Stockholms fotbollsförbund om att få fram strategier för futsal i Stockholm och en handfull föreningar skrev på motionen. Dock inte Hammarby. Kleve svarade:

Ser bra ut, men hinner inte sätta mig in i dem. Får ni bara in dem så kan vi stödja dem på mötet istället.

Hammarby skulle som enda elitförening utebli från årsmötet vilket är mycket anmärkningsvärt inte bara för att våra motioer försvagades utan för att det förväntas av de stora föreningarna att närvara på de årsmöten där de är medlemmar i. Jag var därför kritisk på Twitter mot StFFs årsmöte som helhet och som jag tycker är ett ovärdigt forum för att diskutera utveckling av futsal då väldigt få är intresserade av futsal. Någon grymtade om att de ville hem till Champions league när diskussionen om futsal drog ut på tiden. Men även mot de uteblivande föreningarna där Bajen var en. I en diskussion på mail om Bajens kris så svarade Kleve:

Sen Ove har jag också hört att du uttrycker missnöje kring Hammarby futsal satsning. Enligt mig är att Hammarby Futsal satsning och Hammarby samarbete med SEF starkt bidragande till att Futsal i Sverige idag har ett avtal med Discovery och att matcherna i SFL nästa år kommer sändas i Eursport. Detta medför även att SFL klubbarna får 5 milj kr att dela på.

Mitt svar:

Ang missnöje så är det korrekt.  Är du nöjd? Skulle dock vilja formulera det som jävligt missnöjd men det beror enbart på mina egna förväntningar som är högre än de flestas. Men dessa bygger på det som tidigare sagts som att leda futsalkutvecklingen, skapa futsalsektion, samarbete med ungdomslaget, champions league, sponsorer, fullsatta läktare etc. Vi har helt enklet inte levt upp till detta. Sen om vi får 5 millar nästa år borde ju innebära att förväntningarna kan uppfyllas då istället?

Vi är många utanför kansliet som gärna vill att vi lyckas med detta men när spelare och publik kommer till mig och gnäller är det uppenbart att det inte bara var mina förväntningar som sprack.  Ang motionerna hade det räckt med ett medskick. Nu undrade några varför bajen inte var med. Vi har många möten nu föreningarna emellan. Vore kul om Bajen var med där.

Att gnälla är en sak men att handla är en annan. Därför erbjöd jag Bajen mina tjänster i december 2017:

Tjena Peter! Tänkte engagera mig ideellt i Bajen futsals styrelse nästa år. Finns nån valberedning eller nåt man kan fjäska för;)?

Svar från Kleve:

Tjena Ove! Nä, futsal har ingen egen styrelse den ligger under fotbollsstyrelsen. Sen sköts allt vi oss anställda, de ideella är mer publikvärdar och ledarna runt laget.

Jag:

OK, borde inte det finnas någon styrelse eller kommitté som involverar supportrar också? Tänkte främst för att höja supporterintresset för futsal så att sporten på sikt blir en erkänd och accepterad idrott i Sverige.

Kleve:

Nä det vill vi inte. Styrelsen i HIF FF jobbar med strategiska frågor medans de anställda verkställer, vi kan inte ha operativa styrelser. Hammarby Fotboll är för stort för det. Detta är så vi jobbar med allt inom HIF FF, så vi tagit våra steg sista 7 åren. Jag ser det som en framgångsfaktor och det som gjort att vi tex på 1,5 år nått så långt inom futsalen.

Det är här jag blir riktigt orolig och mina farhågor om att Bajen inte har något annat intresse av futsal än att få halltider. Att vi hade nått långt med futsalen lägger Kleve på Bajens arbetssätt, inte på de eldsjälar som jag, Michel och Börje som lagt ned gratis tid medan kansliet halvhjärtat administrerat verksamheten och knappast utvecklat den. Men som medlem i en förening kan man påverka på årsmötet. Trodde jag. Så jag skrev en motion till årsmötet:

Hammarby fotboll startade 2015 en futsalsektion i syfte att gynna spelarutvecklingen, förbättra träningsmöjligheterna samt att verka för att futsal ska bli en erkänd sport i Sverige genom att höja supporterintresset för futsal. Dessutom ett uttalat mål att nå Champions League senast 2020.

A-laget är idag ett etablerat lag i den högsta divisionen och ser ut att bli ett av de 14 lag som nästa säsong spelar i den enda (idag två) högsta divisionen vilket innebär att målsättningen med Champions League i högsta grad är realistisk.

Antalet träningstider för ungdomar har ökat då vi numera kan söka halltider som futsalsektion som räknas till de som, likt innebandy och handboll, är berättigade till inomhustider till skillnad mot fotboll. Dock kommer förmodligen nya regler nästa säsong där bla det sägs att man måste ha en futsalsektion om man inte är en futsalförening för att komma ifråga för tilldelning då många fotbollsföreningar idag fuskar med detta.

Vi har dock inte lyckats med att höja supporterintresset för futsal nämnvärt. Att vi fyllde Eriksdalshallen mot dif berodde knappast på sporten i sig eller laget, utan mer för den marknadsföring som då skedde samt det sug finns efter derbyn, oavsett idrott.

762, 904, 460, 214, 170, 500, 292, 126 är våra publiksiffror vid de andra hemmamatcherna 2017-2018 och det ger ett snitt på 388 vilket är alldeles för få i stora Jerka för att skapa det drag vi är vana vid från fotbollen och handbollen, så att vi kan att höja supporterintresset för futsal i Sverige som utlovat.

Vi vill därför att att

 • Det finns en supporterrepresentatnt med i futsalsektionens styrelse för att hjälpa till med målsättningen om att höja supporterintresset.
 • Det förtydligas i stadgarna att Hammarby bedriver futsal så att det inte är några oklarheter när halltider ska fördelas. Idag är det inte tydligt vare sig i stadgar eller på webben.
 • Hammarbys ambitioner med futsal även avspeglas i Bajenmodellen.

Ove Holmberg, medlem sedan 1985 och säsongskortsinnehavare sedan 1995.

På årsmötet som räknade in ca 500 personer i Eriksdalsskolans aula var det nog bara jag som hade sett en futsalmatch och styrelsen svarade på min motion:

Styrelsen välkomnar motionen om Hammarby Fotbolls futsalverksamhet. Futsal är som motionären skriver en ny verksamhet i Hammarby IF FF och har trots det högt ställda mål och ett bra A-lag, som är klart för SFL. Det är också riktigt som motionären skriver att vi har svårt att fylla läktarna när lagen spelar hemmamatcher, något som gäller många idrotter, kanske de flesta utom just herrfotbollen och handbollen. Att fördela träningstider på ett rättvist och klokt sätt mellan föreningens olika aktiva och i relation till andra föreningar i Stockholm är en viktig och angelägen fråga, och om detta är något som kan förtydligas i stadgarna har styrelsen inget att invända, tvärtom, och föreslår därför bifall på motionen i den delen.

Motionären tar också upp frågan om Bajenmodellen och att den ska omfatta också futsal. Bajenmodellen omfattar idag alla aktiva i Hammarby Fotboll. Den omfattar spelare, ledare och förtroendevalda och den gäller flickor, pojkar, damer och herrar oavsett vilken verksamhet de deltar i. Så i sak är vi överens med motionären, men eftersom verksamheten redan drivs enligt Bajenmodellen anser vi motionen till denna del är besvarad.

Däremot är inte futsal en egen sektion, och så vitt styrelsen erfar så finns inte några sådana regler som motionären beskriver, att futsal måste ha en egen sektion. Styrelsen vill hellre se en fortsatt sammanhållen fotbollsverksamhet med flickor, pojkar, damer och herrar som spelar både fotboll och futsal i vår förening. I styrelsen, som inte är ett representantskap för olika intressen, har alla styrelsemedlemmar ett gemensamt ansvar för all verksamhet. Hur de personer väljs ut och vad de har för erfarenhet och kompetens är en fråga för valberedningen att titta på när de arbetar fram sitt förslag till styrelse. Därför föreslår styrelsen avslag på denna del av motionen.

Styrelsen förslår årsmötet besluta att

 • avslå föreslaget om en supporterrepresentant.
 • bifalla förslaget om att, om möjligt, förtydliga stadgarna för futsalens del.
 • anse förslaget om Bajenmodellen i futsal besvarad.

På årsmötet svingade årsmötesproffset Christer Pallin ordförande klubban med ackuratess och det var med tydliga order att hålla tidplanen så det gick undan, och få av de närvarande förstod nog inte vad som beslutades ens. På punkt 1 röstade ingen (0) av de 500 på mitt förslag utan gick på styrelsens linje. De hävdade samtidigt att det inte finns någon futsalsektion men jag påpekade vänligt att det står i både protokoll och på web om att det blidats en sektion och att det därmed borde finnas möjlighet att som supporter vara delaktig. Jag är övertygad om att det fanns en motion att supportrarna ska vara representerade i fotbollens styrelse så hade det låtit annorlunda.

På den andra punkten var vi överens.

På den tredje punkten så ska man veta att när motionen skrevs så fanns inget alls om futsal i Bajenmodellen. Det skrevs in strax innan årsmötet och det intressanta är att futsal nu inte ligger under ungdomssektionen utan rakt under styrelsen, vilket är bra då vi rimligen borde ha en egen sektion eller/och eget styre med intresserade som rapporterar till huvudstyrelsen. Tiden kommer lösa detta. Dock begicks ett formellt fel och ingen röstning skedde på denna punkt. Ordförande Pallin förkunnande endast röstning om att ”årsmötet gick på styrelsens förslag” och de femhundra fågelholkarna som inte var intresserade av futsal, svarade givetvis ja för att äntligen komma vidare. Som sagt tempot var högt och mitt motförslag att det skulle framgå i Bajenmodellen varför Hammarby bedriver futsal kom aldrig upp till röstning. Det hade förmodligen röstats ned även det men man kan fundera på om det var en tabbe eller konspiration?  Skälen finns ju i tidigare nyhet på hemsidan men som sagt det var då det. Numera har Bajen endast intresse av halltider?  Jag påkekade felet på mötet omedelbart för Kleve men inget hördes då eller senare.

I den sk Bajenmodellen står det nu att

Hammarby startade en futsalsektion under 2016, inom den driver vi futsal för barn, ungdomar och vuxna. Verksamheten ligger under Hammarby IF FF styrelse, som är strategisk ansvariga för verksamheten, den operativa verksamheten ligger på Hammarby IF FF kansli där föreningschefen är ytterst ansvarig. Målsättningen inom futsal är att delta i samtliga ungdomsserier som finns tillgängliga i Stockholm samt att bedriva en seniorverksamhet på högsta möjliga nivå. Syftet med seniorverksamheten är bland annat att marknadsföra sporten Futsal. Detta för att Futsalen ska bli en mer etablerar (hmm feltstavat i all hast /Oves anm.) idrott, så att våra barn och ungdomsspelare får bättre förutsättningar att bedriva sin futsalverksamhet.

Detta är det enda. Det står ingen om organisation, vision, målsättningar mm. Jag låter det bero till nästa årsmöte.

Kapitlet om Bajen futsal fortsätter säsongen 2018/2019 då jag kan glädjas åt att min vän Jocke Eriksson fått jobbet som sportchef i Bajen futsal. Ett synnerligen bra val då han har nätverk, kompetens och ett stort bajenhjärta till skillnad från föregående sportchefer. Men kommer han få fria tyglar eller handfängsel i sin nya roll? Det återstår att se. Hur som helst kommer han få ärva mina förväntningar på Bajen futsal inför komande säsong där jag vill se dramatiska förbättringar på flera målsatta områden annars blir det en ny motion, år efter år tills Bajen satsar på futsal så som de sade i de ursprungliga diskussionerna. Förmodligen kräver det några år och personalomsättning för det ska hända? Dessa är mina egna KPIer för Bajen futsal jag kommer följa upp och jag hoppas de ger mig fel och att Bajen verkligen sastar på futsal.

 

Mål Nuläge Mål 2019 Vision 2022
Uppflyttade U-spelare 0
Antal A/U män/kvinnor i landslaget 0
Antal U-lag i seriespel 7
Antal basutbildade tränare 5
Antal proutbildade tränare 0
Antal artiklar på hemsidan 478
Publiksnitt hemma 388
fd A-fotbollsspelare deltar 1
Antal tweets med hashtag 13
Antal post på instagram m hashtag 31
Fler halltider 973
Fler bra halltider 78
Egna sponsorer 0
Egen ekonomi Nej
Fler ledare i A-staben 2
Omnämnande av ordf. i årsredovisningen Nej
Antal events för att marknadsföra 0
Anställda på kansliet 0
Träningsnärvaro minst 80% A-lag 3
Genomförda kvalitativa träningar A-lag 10
SM herr placering 11
SM dam placering
SM flick bästa placering 2
SM pojk bästa placering
Motioner till SvFF eller StFF 0
Antal direktsända matcher med kommentator 0
Antal futsalintresserade i HIF styrelse 0

Denna sida är ett utdrag ur Boken om futsal som du kan beställa här.