16 april, 2019

Fysik

Detta kapitel skriver jag och ger mig ut långt utanför min ”comfortzone”. Jag är ingen större fyscoach och kommer hellre aldrig bli. I Sverige finns idag inga behov av fysik eller konditionsträningar då spelarna kommer vältränade i november direkt från fotbollen men i en framtid där vi har renodlade futsalspelare måste detta finnas. På våra ynka halltider behöver vi träna med boll och inte lyfta vikter, det får man sköta individuellt än så länge tills vi har futsalproffs som i Spanien där de tränar 7–8 träningar i veckan och fysiken är en stor del. Notera kan man att det behövs andra fysiska kompetenser än i fotboll. Start och stopp, speed och explosivitet är något som krävs mer av i futsal. En fotbollsspelare löper ca 1 mil på 90 minuter och en futsalspelare ungefär hälften så mycket men har ju enbart 20-30 minuter på planen. Det innebär att när futsalspelaren springer så gör han den snabbt på korta sträckor och står aldrig stilla såsom en fotbollsspelare ofta gör. Det jag dock starkt tror på, och det gäller för de flesta sporter, är att man behöver en stark ”core”, dvs buk/ryggmuskulatur för att kunna hantera start och stopp. Om man har en försäsong, låt säga i september-oktober, så kan man med fördel addera 1-2 träningar i veckan utomhus, varför inte på de utomhusgym som nu finns och kombinera kondition med styrke där.

 

Under vår korta säsong i Sverige med träningsmöjligheter 2-3 gånger i veckan inomhus så ska vi inte fokusera på den fysiska den av träningen alls hävdar jag om den inte byggs in i spelövningar. Ett exempel är att explosivitet kan tränas under träning av kontringar, integrerat i spelövningen. Kräv att det första tio meterna i en kontring är full fart framåt utan att tänka för att vinna yta. Att köra styrketräning mm mitt under säsong bryter mer ner än bygger upp. Detta skall skötas på försäsongen.

 

Så detta kapitel blev kort trots att det var en stor dela av den UEFA B kurs jag nyligen gått. Jag vet att den kunskapen jag fått måste praktiseras, annars dör den. Så jag lämnar detta kapitel till någon som till nästa version vill skriva om detta?