16 april, 2019

Bollen

Bollen i futsal är som sagt mindre och studsar lägre men den har en massa egenskaper vi behöver testa också eftersom de flesta bollarna från de kända märkena är undermåliga på ett eller flera sätt. Jag har testat bollar sedan 2006 och tror mig veta vad som kännetecknar en bra boll.

 

Bollen förr

När jag var ung spelade vi med en filtboll. Den var som en stor tennisboll och studasde bra mot ribbstolarna. Det var ungefär som att spela flipper, man lärde sig snart hur man skulle spela bollen mot väggen för att målvakten skulle få problem. Bollen var hal och svårkontrollerad och omöjlig att jonglera till 10 på. Men det var vi hade då och det var minst lika kul som med en boll av idag.

Bollen idag

Futsalbollen är tyngre än en fotboll och mindre samt har en lägre studs. Allt för att främja tekniken. Första gången man spelar med en futsalboll känner man sig obekväm men det släpper snart då du har avsevärt bättre bollkontroll och kan använda värdefulla tiondelar till att fundera på nästa drag hellre än att kontrollera mottagningen av bollen.

Test av boll

En bra boll håller i minst två år om man sköter den väl men först skall den uppfylla alla kriterier. FIFA testar bollar för en dyr slant och ger bollen en stämpel. Dessa bollar ligger runt 500:-/st. men det finns lika bra för halva priset. Jag importerade förra året hem 100 bollar av ett speciellt märke men såg snart att kvaliteten var undermålig. Jag skänkte bort alla till föreningar runt om i landet som inget märkte vilket fel det var. Man blir lite kräsen efter några år.

 

En boll är som bäst efter ca tio gångers användning när ytterskiktet fått bort högglansen och blivit lite sliten. När vi arrangerade SM i futsal 2010 i Solna så fick vi 20 Adidas bollar en vecka innan finalspelet. Bollarna spelade vi sedan med under träning med Stockholm Futsal Club den kommande veckan för att ”slita in” dom till finalen. SvFF var lite frågande varför de nya bollarna blivit begagnade när vi kom till finaldagen men när träparketten mötte de nya välskötta bollarna fick vi den perfekta friktionen och det perfekta spelet som jag inte sett i Sverige sedan dess. Så här kan du testa dina bollar. Notera att alla tester görs efter ca 10 timmars användning och pumpade till det rekommenderade lufttrycket som ska stå tryckt på bollen. Jag rekommenderar bollen Select Super som är i en egen klass både vad som gäller kvalitet men tyvärr även pris. Selectbollen kommer i olika märken och storlekar och av denna tabell kan man bla utläsa att nodellen Talento kommer i olika storlekar lämpade för barn. Talento 9 avser barn upp till 9 års ålder, Talento 11 för barn 9-11 år och Talento 13 för barn 11-13 år. Från 13 års ålder är det alltså seniorboll som gäller.

 

Selects olika bollar

Omkrets

Omkretsen skall vara mellan 62-64 cm för en FIFA godkänd boll och mellan 56-59 cm för en barnboll. Mätningen sker på tio olika punkter på bollen och snittet av dessa tester är bollens omkrets. En fotbolls omkrets skall vara 68-70 cm.

Studs

Futsalbollen skall ha en dämpad studs kontra fotbollen och om du släpper bollen på träparkett eller sportgolv så skall bollens studsa mellan 50-65 cm mätt på bollens undersida om bollen skall bli godkänd av FIFA. Det är ungefär till dina knän. En fotboll studsar ca 90 cm, ungefär till din höft.

Vikt

Vikten är av stor betydelse då det är den som styr bollbanan. En lättare boll ger en fladdrig bollbana medan en tyngre ger ett tungt rakt skott. Vikten mäts på minst tre olika vågar, gärna brevvågar som finns på postkontor eller de som finns i snabbköpet. Snittet på dessa vägningar ger bollens vikt som skall vara mellan 420-440 gram för att möta FIFAs specifikationer. En fotboll skall väga mellan 410-450 gram. Visste du att bollen är fylld med ”ludd” som gör den tyngre?

Barnarbete

Det skall finnas en stämpel på bollen som tydligt anger att barnarbete inte använts vid produktionen. Detta är dock väldigt svårt att kontrollera och endast ett eget oanmält besök i fabriken kan verifiera detta. Det finns dock organisationer som delar ut ”certifikat” och gör dessa inspektioner men kan man lita på dessa? I brist på säkra bevis kan ett skriftligt certifikat undertecknat av fabrikens ägare anses vara tillräckligt men detta certifikat måste uppdateras inför varje ny order.

Balans

En obalanserad boll är svår att få ligga still. Det är resultatet av ett dåligt hantverk vid tillverkning av bollen då den är ojämn i rundheten samt har sömmar som sticker ut. Du märker detta när det blir straff och det tar evigheter för straffskytten att få bollen att ligga still på straffpunkten. Testet går ut på att placera bollen på en plan yta tio gånger och alla gånger skall den ligga still. Här är det viktigt att du snurrar bollen inför varje test samt att du placerar den försiktigt på underlaget med båda händerna. Se även till att det är 32 paneler. Det innebär så som vi är vana att se en fotboll. Om det är färre paneler så finns större chans till att bollen blir ojämn.

Handsydd

Att sy en boll är ett hantverk. De bästa bollarna är handsydda och sys av experter på en halvtimme. Maskinsydda bollar märker man lätt på att de får veck i bollens yttre skikt vid övergångarna mellan de olika fälten på bollen. Det skall framgå av stämpel på bollen att den är handsydd och det skall även stå i fabrikens certifikat för barnarbete.

Färghållning

En boll färgas oftast genom två infärgningar. Dels själva bakgrunden på bollen som i grunden är vit men som färgas efter önskemål. Sedan själva trycket på bollen i form av logos, instruktioner mm. I sömmarna på bollen kommer färgen att släppa först och det är helt normalt. I övrigt skall färgen sitta hela bollens livstid. Håll ögonen öppna för onormalt färgslitage som kan indikera dålig tryckkvalitet.

 

Känsla

Känslan i bollen är den viktigaste enligt mig och summerar de övriga testerna. Endast du som spelat futsal i flera år vet vad jag menar och testet blir därför väldigt subjektivt. En spelare kan tycka bollen är skön medan en annan inte. Det enda du kan göra är att låta laget använda bollen under flera träningar och sedan göra en enkät eller rundfrågning.

Skötsel

Om du nu har en topp boll som uppfyller dessa kriterier så måste du våra den väl. Jag fann en av Adidasbollarna vi fick till SM på min vind nyligen. Helt stendöd. Ingen luft och när jag pumpade den ingen studs. Att sköta sina bollar är en konst som ingår i bollvetenskapen. En välskött boll lever i ca tre år med 2-3 träningar i veckan under säsong. Oavsett hur bra bollen är så kräver den god skötsel.

Lagring off-season

 • Undvik att bollen ligger i direkt solljus.
 • Undvik heta eller fuktiga platser för att lagra bollarna längre tid. En torr vind brukar vara bra på vintern men inte på sommaren. En kall källare bra är nog det bästa året om. Bra ventilation är en fördel.
 • Sänk lufttrycket till hälften så att du kan trycka in tummarna ca två cm in i bollen.

Före användning

 • Låt bollen få rumstemperatur en timme innan användning om du lagrar bollen kallt mellan träningarna. Bollar ligger ofta i bakluckan på bilen och tas in direkt till träning eller match och har då en lägre studs än rekommenderat men med flitig användning är bollen varm efter en kvart.
 • Fukta nippeln på pumpen innan du för in den i bollen med Glycerin eller Silikon så skadar du inte bollen. I värsta fall får en spottloska fungera.
 • Var noga med att lufttrycket inte över/understiger rekommendationen som är tryckt på bollen. Oftast mellan 0,4-0,6 bar.
 • Pumpa bollen till maxtryck innan träningen. Använd pump med mätare. Har du ingen mätare räcker det med din känsla. Får du in båda tummarna i bollen samtidig mer än 0,2 mm så är det läge att pumpa. Om spelarna gnäller på för hårda bollar så är det enklare att med en nippel pysa ut lite luft än att pumpa igen.

Efter användning

 • Torka av bollen med en mjuk duk och ta bort ny smuts, speciellt i sömmar. Vid användning av bollen i hallar där det finns handbollsklister så får du nog ta till medel för just handbollsklister för att få bollen ren men var noga med att diska av den sedan med milt diskmedel och torka torrt.
 • Undvik bensin, aceton och liknande starka medel för att göra bollen ren.
 • Om du tvättar med vatten se till att bollen torkas av efteråt.
 • Pys ur lite luft ur bollen om du inte ska använda den på en vecka. Om bollen lagras med maxtryck kommer den sakta växa i storlek.

Barnboll

Det finns empiri som verifierar att futsalbollen är bättre än fotbollen för barn på grund av den låga studsen. Själv jobbade jag temporärt i en skola och tog med en futsalboll till en gympalektion en gång. Killarna som spelade fotboll gnällde över den taskiga studsen men jag märkte att tjejerna kom mer med i spelet när bollen var på marken. De blev på något sätt modigare med bollen på marken än när bollen flög upp i ansiktshöjd. Dessutom sparade vi nog ett par fönsterrutor samt väntetid på bortsparkade bollar. Så här säger den tyska professorn Dr Christopher Heim efter en studie bland 423 elever i en skola mellan åldrarna 10-13 år, där han verifierar min hypotes att futsalbollen i en barnstorlek är den vi borde införa i våra skolor:

 

Vi tror att futsalbollen generellt sett kan förbättra skickligheten hos unga. Resultatet indikerar att användandet av futsalbollen associeras med förbättringar i de allra flesta utvärderade områdena. Framförallt går kontrollerandet av studsande bollar märkbart snabbare med en futsalboll i jämförelse med traditionella läder- eller filtbollar. Även en ökning i antalet bollkontakter per spelare och kvalitetsökningar i det offensiva spelet kunde observeras och deltagarna uppfattades vara betydligt mindre rädda för futsalbollen än andra typer av fotbollar. Kombinerat ger dessa resultat ett starkt stöd för att man bör öka användningen av futsalbollen vid inomhusfotboll med unga.

Isolerade tekniska moment kan utföras märkbart snabbare med en futsalboll än med en fotboll eller en inomhusfotboll. Videoanalyser av matcher spelade med olika bollar visade att antalet bollkontakter och antalet ”positiva” utföranden ökades märkbart för varje spelare när denne spelade med en futsalboll, jämfört med när samma spelare spelade med de andra bollarna.

Resultatet av ett frågeformulär indikerar att elever är märkbart mindre rädd att göra sig illa när de spelar med en futsalboll än vid spel med andra bollar.

Utvärderingen av turneringar som spelades med samma boll som använts på träningen i varje elevklass påvisade en märkbar ökning i antalet bollkontakter som varje spelare hade under spelets gång. En jämförelse av utföranden som klassas som ”positiva” visade en märkbar skillnad i fördel för de elevklasser som tränat med futsalbollen. Liknande resultat påvisades även för isolerade test gällande elevernas individuella fotbollsskicklighet. En analys på effekten av att spela med en fotboll efter träningar där en inomhusboll eller en futsalboll använts visades märkbara positiva förbättringar för den elevklass som enbart tränade med futsalbollen.

 

Min egen slutsats har varit glasklar länge men jag är ju i och för sig jävig; futsalbollen och futsal bör ersätta fotboll i skolan så vi får mer bollkontakt och får med alla i spelet.

Zotobollen

2007 startade jag att testa bollar som fanns på marknaden. Jag köpte hem via nätet samt i undantagsfall på Stadium och Intersport när de väl fanns där. Ett femtiotal märken har passerat mina futsalnördiga tester men endast två bollar har mött mina förväntningar. Den ena är Select Futsal Super som är den officiella bollen i Norge och Danmark i deras ligor. Den andra är Zoto som är ett märke speciellt framtaget för futsal baserat på specifikationer från den Brasilianska futsalen men justerad så den även uppfyller FIFAs krav och kan därmed per definition användas vid landskamper om så skulle behövas. FIFA stämpeln är dock något som kostar minst 100:-/boll och som inte ingår – det tycker jag vi kan slippa sponsra FIFA med och använda till vår egen sport. Zoto importeras från två fabriker i Pakistan, den ena levererar bollarna till Adidas och den andra till Puma. På så sätt löser vi problemet med certifikat för barnarbete. Puma och Adidas har redan gjort det jobbet åt oss.

 

Vill du beställa minst 50 Zotobollar kan jag förmedla kontakten med fabriken. Ca 100:-/st kostar dessa med alla omkostnader som frakt och tull. Du kan få bollen med ditt lags klubbmärke och din klubbs färger. Design och logistik står du för själv och jag kan bistå med goda råd gratis – hör av dig om intresse. Höllviken, Frölunda Partizani och IFK Aspudden/Tellus är nöjda med sina Zotobollar i sin egen design.