24 april, 2016

Boken om futsal

Boken om futsal är den hittills enda boken om futsal i Sverige som tar ett holistiskt grepp om vad futsal bok61är och varför. Taktik, teknik, historia, coaching mm förklaras i detalj. Boken lämpar sig för tex kurser och studiecirklar men även en vetgirig spelare eller coach vill lära sig något.

Beställ boken här

Boken är skriven av Ove Holmberg som är pionjär inom futsal i Sverige då han 2003 uppvaktade Svenska fotbollförbundet med att införa sporten i Sverige. Sedan dess har Ove varit coach för dövlandslaget, anordnat flera kurser, startat ett tiotal föreningar, arrangerat futsal-SM, kommenterat futsal i Eurosport, spelat inofficiella landskamper och skrivit ett flertal motioner om utveckling av sporten som Ove brinner för. Ove jobbar till vardags med verksamhetsutveckling, teambuilding och projektledning vilket han i denna bok applicerar på futsal för att mer disciplinerat skapa framgångsrika lag. I sitt arbete gör han det omvända – tar goda exempel från idrottens värls för bättre projekt.

Denna bok kommer nu ut i sin sjätte utgåva och blandar alla erfarenheter från futsal under drygt tio år. Taktik, teknik, träning, coaching, utbildning och mycket mer än du kanske önskar.

If futsal had come to Sweden when I was 17 years old I had been a professional in futsal, instead of wasting my time in the lower football divisions as a winger waiting for the ball.

– Ove Holmberg

Boken är observationer från futsalspel i Sverige sedan 2002, som Ove då startade via uppvaktningar av Svenska Fotbollförbundet för att få gehör för futsal som sport. Innan dess hade vi spelat five-a-side – en vildvuxen subjektiv variant av innefotboll. Boken baseras främst på Oves egna internationella upplevelser som coach med Team Sweden – det inofficiella landslaget samt dövlandslaget som ove_coachhan coachade i tre år. Via dessa två lag har han fått lära mig futsal genom att spela mot riktiga futsalproffs och trots att de ofta varit bättre tekniskt sett, har de fått stryk genom deras taktiska underlägsenhet. Ove minns speciellt förlusten mot Iran 2005, då rankade trea i världen. 1-7 var rätt smickrande siffror och den dagen förstod han att futsal var en egen sport skilt från fotboll precis som handboll och vattenpolo är skilda från varandra. Det som slog honom var den enorma rörelse som spelarna hade och som han sedan dess försöker lära ut till sina spelare.

Beställ boken här

Varför har jag skrivit denna bok? Jag tror att det finns många spelare och coacher där ute som är nyfikna på de bakomliggande krafterna i futsal och hur man kan göra karriär inom sporten eller bara lära sig mer. Men då måste man lära sig från de som har erfarenhet. Jag säger inte att jag kan mest, jag säger bara att jag har mest erfarenhet (i Sverige) tills vi börjar importera kompetens och den delar jag gärna med mig av. Denna bok syftar till att skapa förståelse för sporten för dig som blivande coach eller spelare i futsallag. Boken tjänade initialt som en manual för dövlandslaget i VM 2011 där jag i brist på tid och teckenspråk skrev version 1 som jag sedan utvecklat vidare vartefter jag lärt mig mer om futsal. Detta är nu version 6 av boken du håller i och nästa år kommer version 7 ut med nya rön och rättelser och så håller det på. Boken är en introduktion till futsal till dig som inte spelat eller coachat futsal på hög nivå. Har du erfarenheter från futsal på hög nivå kommer du nog känna igen dig. Denna bok är inte tänkt för dig men du får gärna ge mig feedback på det du tycker är bra eller inte stämmer. Du kan nog få några aha upplevelser att ta med dig.

Beställ boken här

Med denna bok går kampen vidare för att få fotbollssverige att förstå futsal och inte använda termer sombok63 backar och forwards. För de som inte hänger med i det resonemanget och tror att det går lika bra med fotbollstaktik kan jag rekommendera att sätta upp fotbollsbackarna på topp och ta ner fotbollsforwards som försvarare – då kommer det automatiskt bli en rörelse där forwards tar ansvar defensivt och backarna vill framåt i banan och strax har du ett futsallag. Jag hoppas också med denna bok väcka lust för futsal bland fotbollsföreningarna och få dessa att inser att futsal är ett verktyg för talangutveckling i Sverige, oavsett om man satsar på futsal eller fotboll så är de mindre ytorna futsal bra att lära sig att hantera. Därav de många citaten i boken från fotbollsspelare som har futsal att tacka för sin framgång.

Boken är en subjektiv bild av futsal från mig. Jag hävdar inte att detta är facit på något sätt och jag har säkert fel på flera punkter men jag bjuder på detta i min iver att få Sverige att förstå futsal och inget kan väl vara bättre än en debatt i sådana fall? Använd mina råd med förnuft. Kopiera och klistra in special heter det i Microsoft Office när man återanvänder text fast på sitt eget sätt. Se till att kritiskt granska mina råd innan du praktiserar dessa samtidigt som du förädlar råden med dina förutsättningar och egna erfarenheter. Jag hoppas att du kommer med frågor, synpunkter och kritik på boken eftersom den har kommit ut i en ny version varje år sedan 2010 – ständigt förbättrad med era synpunkter och egna nya observationer. Har du synpunkter eller tillägg – kontakta mig på ove.holmberg@gmail.com så tas dessa med i nästa version. Kanske vill du skriva ett eget kapitel?

Vissa delar av boken är skriven på engelska. Det är för att mycket av texterna är tagna i sin helhet från bok64olika blogginlägg på futsal.se. Jag har ansett att texten är lika aktuell utomlands som i Sverige, därav engelskan. I en framtida version av boken kanske jag översätter till svenska men till dess får det duga med den engelska texten som du säkert förstår eller kan översätta själv. Jag har funderat på att översätta boken till engelska men har tänkt om. Mycket i boken är specifikt för svenska förhållanden och inte tillämpbart i t.ex. Spanien där det råder andra förutsättningar och för att främja integrationen i Sverige så skall vi därför prata svenska och inte engelska.

Stockholm 2018-07-25

Ove Holmberg

Beställ boken här