En spännande säsong i Botkyrka. Del 2

Det var det inga stora förväntningar, vi skulle kriga för att hålla oss kvar i division 1. Det var målsättningen.

Killarna började växa, förstå spelet och meningen med de olika rörelser som behövdes för spelsättet, men det räckte inte. Här har vi en trupp som i genomsnitt är bara 18,5 år, verkligen unga män som inte hade tidigare erfarenhet på den nivån, varken fotboll eller futsal, men vi såg utrymme för utveckling. Precis som man befarade, så blev det, svårt…10 träningsmatcher innan division 1 premiären…10 förluster.

Vi såg hur de förändrades, hur de förbättrades, men det räckte inte. Tvåsiffriga förluster mot alla SFL lag (högsta serien) som vi träningsspelade mot, massa insläppta mål och förluster mot andra div 1 lag. Då började en annan match, den mot psyket…mot irritationen att bara förlora.

Vi pratade mycket, förklarade mycket, laget började bli mer stabila och säkra, men fortfarande ojämna i olika delmoment av matcherna. Då kom seriepremiären, fortfarande känner jag smärtan av slagen. Första seriematchen och förlust mot en av favoriterna. Nederlag igen…… Nervösa pojkar hade hoppat in i sporthallen, och första halvlek blev rena kaoset, det blev som att allt vi hade tränat och alla månader av hårt arbete hade försvunnit i luften. Andra halvlek blev lite bättre men ingen tröst, förlust igen.

Mer jobb! Sa vi…mer jobb blev det och en halsbrytande satsning. Albert, vår huvudtränare tog nästan alla spelare som vi ansåg tillhöra A-laget och åkte till Mariedal Cup i Borås, en väldig känd turnering som spelas under en helg, både dag och natt. Väldigt krävande för spelare men ett bra ställe att ta erfarenhet ifrån. Kvar i Stockholm fanns andra spelare som reserv till andra seriematchen, som också spelades samma helg.

Helt plötsligt började futsalen de hade inom sig, och det de hade lärt sig att vakna till liv. Samma killar som hade förlorat varenda spel de var med i, började dominera matcherna. Killarna som åkte för att få några matcher, gick vidare i varje omgång som spelades, lyckades hålla sig kvar fram till söndagseftermiddagen. Problemet blev att de inte skulle hinna till seriespelet i Stockholm. Motståndaren i division 1 var IFK Nyköping. Resten av truppen som stannade hemma behövde också visa sin kapacitet, en okänd motståndare som till slut blev tabelljumbon var hotet. Matchen blev en rysare, fram och tillbaka i spelet, resultat avgjordes i Falcaos fördel bara några minuter från slutet. Killarna i Stockholm visade karaktär, men långtifrån det optimala spelsättet. Den veckan betydde en trendvändning för laget och början på en överraskande bra säsong, med hänsyn till våra egna prognoser.

Inte nog med att laget började vinna, de började spela underbar futsal, inte duktiga spelare som körde, utan ett lag som förstod varandra, som hade en tanke bakom varje anfall, som utförde en strategi för att lösa varje problem som motståndarna skapade. De vann även mot laget som blev seriesegrare. Allt såg bra ut, bara tre förluster under säsongen, där två av de skulle kännas avgörande för lagets öde. Då säsongens allra viktigaste match blev förlust mot Brandbergen, ett lag som redan hade blivit besegrad några veckor innan, men nu hade hämtat sina stjärnor för att avgöra serien. Den matchen visade att vi måste fortsätta arbeta lika hårt, att erfarenhet på toppnivå också krävs för att ta nästa steg, eftersom i en match som domineras och har fler målchanser än motståndaren borde vinnas, men så blev inte fallet.

Men som sagt, säsongen var enastående. Från en grupp som var lämnad i öknen till att nå oasen, från dåliga prognoser och en kamp för överlevnad till hoppet om avancemang, från pojkar som spelade på gator till lag bestående av män som kan spelet, inte leka med boll. Det bevisar att kunskap finns, att den korta Falcao historien inte har varit av slump, och det finns utsprid på olika lag i svensk futsal.

Positivast är att nu har vi ett lag för framtiden som alla borde lära känna, namnen på de ödmjuka spelarna börja bli bekanta, som Ghasim, Mohtar, Amin, Enayat, Hossein och många andra som vill skriva nya historier för Falcao FC och Botkyrka kommun.

Vi hoppas att nästa säsong kommer att vara lika spännande, kom och stöd klubben. Säsongen 2018/19 har gett en bra smak, grunden är satt inför nästa säsong. Vi väntar hoppfullt och med spänning på nästa säsong. Vi väntar på er också!!

Publicerad: 2019-02-01 10:00

Läs mer på Strängnäs futsals hemsida