En spännande säsong i Botkyrka. Del 1

Säsongen 2018-19 för Falcao Futsal Clubs herrlag har varit enastående, fyllt med drama och glädje, och det vill jag gärna dela med mig av. Jag har haft turen att vara delaktig, det måste jag erkänna, och ska ärligt beskriva verkligheten.

Jag har varit mer eller mindre nära klubben sedan 2011, hjälp med diverse arbete runt verksamheten. Jag har sett de bästa säsongerna för herrlaget och de sämsta, jag har följt dem ute i Europa när de representerade Sverige som Svenska Mästare 2010-11, hemma när de nästan var oslagbara och när laget år efter år gick till slutspel. Ljuva tider. Säsongen 2017/2018 var sig inte lik, medan vårt Damlag rörde himlen som Svenska Mästarinnor så nådde herrlaget den djupaste möjliga botten och föll från den svenska futsalhimlen och blev nedflyttade från Svenska Futsal Ligan.

Damernas mäktiga glädje kunde inte förminska smärtan för den katastrofala säsongen som herrarna fick uppleva. Och ingen anade att det kunde bli värre, den minimala ljusglimten som herrlaget kunde skåda, försvann i det tomma mörkret när tränarstaben och nästan hela laget, bestämde sig för att lämna klubben och se efter nya horisonter. Man förstår beslutet att vilja tillhöra högsta nivån, men man undrar vad skulle ha hänt med klubben om samma spelare som nu toppar tabellen i högsta ligan hade stannat kvar?

Nästan inga spelare var kvar i Falcao, bara Botkyrkas egna profil Gabriel Diaz var kvar. En enorm utmaning framför oss, i form av säsongen 2018-19. Klubben hade också vuxit de sista år, och det var inte bara herrlaget som hade plats, Damlaget visade stor kvalitet, flicklag och pojklag jobbade också hårt, utvecklings laget kanske skulle ta klivet upp som ett herrlag. Det var inte bara det, klubben behövde visa att det inte var någon slump eller tur att ha haft en grupp bra spelare, föreningen har trots allt kunskapen, vi behövde bevisa att laget var ett av de bästa, vi är ju ett renodlat futsalförening, inget fusk med fotbollstoppspelare som samlas för att hålla igång under vintersäsongen, och för att sedan försvinna.

Vi anade att det inte skulle vara lätt. Falcao Futsal Club bestämde sig för att följa mottot att alla är välkomna och började arbeta hårt med en ny trupp, bestående av några killar som var kvar från förra årets utvecklingslag och andra som ville satsa på futsal. Killarna blev tidigt uppmärksammade i tidningen Mitt i Botkyrka, eftersom över 90% av truppen var flyktingbarn som ville komma in i samhället och fokusera sin energi på något positivt.

Det blev flera träningspass i veckan, lägga grunden för futsal, utvärdera och stärka tekniken, skapa vanor och ta bort andra, höja fokus under matcherna, skapa taktik och förklara strategier. Det var mycket att göra på kort tid. Vi trodde på deras vilja, killarna var hungriga. Men verkligheten brukar vara hård och i samtal med vår huvudtränare så var beskeden tydliga; satsningen var långsiktigt. Inget lag med begränsade resurser klarar av att utveckla spelet på kort tid, speciellt för att slås för de högsta platserna i serien.

Det var det inga stora förväntningar, vi skulle kriga för att hålla oss kvar i division 1. Det var målsättningen.

Forsätter i Del 2

Publicerad: 2019-01-31 22:56

Läs mer på Strängnäs futsals hemsida