Djurgårdens lagkapten slutar

Il capitano si ritira

Ett tungt besked för Djurgården Futsal: Lagkaptenen Andreas Johansson slutar.

”Adde” har varit lagkapten för DIF sedan den allra första matchen i futsallagets historia och innan det blev Djurgården har han varit en av dem som mest drivit futsalsatsningen framåt. Andreas har en gedigen idrottskarriär bakom sig, där han bl.a. spelat allsvensk ishockey och vunnit mästerskapen i collegehockeyn på andra sidan Atlanten. Andreas Johansson spelade 24 matcher för Djurgården, under dessa matcher gjorde han 13 mål och 10 assist och tog 4 gula kort.

Coach Bergqvist summerar:
För oss i DIF är detta ett tungt besked, vi hade inte varit där vi är idag utan Adde. Hans drivkraft och engagemang både på och utanför planen kommer bli svårt att ersätta. Vi har dock full förståelse för Adde och hans beslut. Det är tufft att kombinera familj, civil karriär och idrott. Han har idrottat på elitnivå i drygt 20 år nu och kände att det var dags att tacka för sig. Vi kan bara tacka Adde för alla år i futsalen med oss.
Jag är dock övertygad om att vi kommer få se Adde på några träningar under säsongen, och jag vet att vi kommer få se honom i Eriksdalshallen.

Vice kapten Viktor Johansson kommenterar Addes avsked:
Adde har betytt enormt mycket för Djurgården och tidigare även Kåre. Både på och utanför planen är han en spelare och person man kan lita på till 110%, man vet alltid att han kommer leverera. Han har inte varit borta från laget länge, men man saknar redan hans stenhårda jobb, knackiga sulfinter och nitiska noggrannhet vid fasta situationer. Men känner jag Adde rätt så bankar hans Djurgårdshjärta alldeles för hårt för att han ska hålla sig borta helt och hållet, jag räknar kallt med att han står och sjunger halsen av sig på läktaren i varje hemmamatch!

Vi fick tag på Andreas under söndagskvällen och han hade följande att säga om det tuffa beslutet:.
Det är såklart ett väldigt tråkigt beslut att ta men samtidigt får jag acceptera att tiden inte räcker till för familj, arbete och samtidigt träning i en sport som utvecklar sig i rekordfart. Konkurrensen blir bara tuffare hela tiden och det är läge att nästa generation sparkar ut oss gubbar för att kunna ta sporten till nästa nivå.

Hur ser du på åren med futsal?
För mig personligen har det var en lång resa, det började för ca 10 år sedan med Markim-Orkesta där vi som bäst var kvar i SM-slutspelet då det endast återstod 12 lag. Det fortsatte sedan i Kåre där vi nådde liknande framgångar, vilket såklart är imponerande med tanke på de små medlen vi hade att tillgå, det hade aldrig gått utan de eldsjälar som jobbar runt båda dessa föreningar. För att kunna ta nästa kliv i utvecklingen av futsal kände Coach Bergqvist, som också varit med från början (nästan iaf), att vi behövde göra något mer för att kunna utmana de bästa lagen och det var då idén om DIF Futsal föddes. Efter ett par möten med Djurgården Elitfotbolls ledning så var DIF Futsal ett faktum.

Att det var just Djurgården som blev valet var ganska enkelt, de flesta av spelarna som då lirade i Kåre är Djurgårdare sedan barnsben och själv har jag varit säsongare sedan fyraårsåldern och har massor av Djurgårdsanknytning i familjen. Pappa Alf som jobbar för Djurgården Fotboll, syster Sophie som är en riktig Järnkamin i SDHL och lillebror Michael som spelar i DIF Futsal. Resan hittills för DIF Futsal kan inte annat än beskrivas som en succé, gick rakt igenom Div 1 och sedan som nykomling i SFL gick till SM-semi. Jag både tror och hoppas att den utveckling fortsätter och att vi nästa år kommer få se ett DIF som jagar SM-guld

Vad tänker du om laget?
Det har varit en ära att få leda DIF Futsal, men också alla de grabbarna som varit med innan den tiden, vi är många som kämpat väldigt hårt för att få vara där vi är idag. Det finns otroligt mycket talang i laget och jag hoppas så många Djurgårdare som möjligt kommer att stötta laget på plats i årets SFL, ni behövs! Jag vill också passa på att tacka alla som gjort resan möjlig, Ingvar Österberg i Markim, Roger och Staffan i Kåre och alla i DIF som slutit upp under de senaste två åren.

Störst tack förtjänar såklart David Bergqvist, det har varit en ära att få jobba tillsammans med honom under alla dessa år, större futsalhjärta får man leta efter! Jag vet inte hur många tusentals samtal det varit kring allt under åren; träningar, bussbokningar, vandrarhem, val av turneringar, laguttagningar, leta träningshallar, taktik m.m. Det har alltid varit högt i tak med endast mål i sikte, att alltid vilja utvecklas på alla plan. Det ska bli otroligt kul att fortsätta följa Davids resa att se vad han kan åstadkomma i framtiden med DIF och jag hoppas såklart kunna bidra på något sätt.

Vi vill tacka Andreas ”Adde” Johansson för de åren han bidragit till att göra Djurgården Futsal till vad vi är idag!

Ett stort tack och lycka till, capitano!

Publicerad: 2018-09-24 15:02

Läs mer på DIF futsals hemsida