Så började det – del 1

Håller på att städa i datorn och hittade en massa dokument för hur futsal_logga_200det hela började för 10 år sedan. Det tidigaste var från oktober 2013 då vi var några eldsjälar som uppvaktade SvFF om att börja med futsal i Sverige. Det gick sisådär. På den tiden var futsal något som inte sågs med blida ögon och vi inte skulle hålla på med. Men vi stod på oss. Vi fick audiens hos SvFF med följande förslag på projekt.  Detta är del 1 av flera och

det finns en hel del mötesprotokoll och mailväxlingar med gubbarna som tål vädras nu. Det första är det dokument vi sände till SvFF för att få en besökstid och börja diskutera var en projektbeskrivning för projektet ”futsal.se”. Notera speciellt listan på vad vi ville göra längre ned. Nu tio år senare är det mesta gjort. Min ursprungliga tanke var att projektet skulle löpa på två år med endast ideella insatser. Nu är det elva år senare. Tänk vad tiden går fort, eller är det SvFF som jobbar långsamt?

Bakgrund

Futsal, inomhusfotboll eller fiva-a-side är namn på i stort sett samma sport. Endast smärre skillnader i reglerna gör att vi spelar Futsal internationellt under FIFA/UEFAs bestämmelser och stöd. Just nu pågår kvalet till VM i Taipei i oktober 2004 och tittar man på lagen som är klara för finalspelet så återfinns de stora fotbollsnationerna Italien, Argentina, Spanien, Portugal och Brasilien.

Just nu pågår dessutom ett annat VM i Paraguay, som arrangeras av en utbrytarorganisation från FIFA. AMF –  Association Mundial Futsal – har uppstått som en missnöjesyttring mot FIFA. Till AMF-VM i Paraguay finns inget kval utan länder som alla länder inklusive Norge har anmält sig och fått vara med utan kvalifikationer.

Fakta

 • Futsal VM spelades första gången 1989 i Holland och spelas var fjärde år.
 • I Brasilien spelar de flesta ungdomar och barn Futsal till sena tonåren då dom börjar med Fotboll.
 • Fotbollslegender går ofta till Futsal efter sina karriärer. Exempel på detta är Jarni, Laudrup, Cantona mfl.
 • I Sverige har vi spelat inomhus-SM sedan 1990 men på senare år har statusen falnat.

Detta har hänt

I oktober arrangerades den första turneringen i Sverige i inomhusfotboll av IFS som är ett norskt företag och koncept. Konceptet som sådant var väldigt trevligt, med en informativ website, enkel administration och trevliga arrangörer. Tittar man på IFS hemsida har dom arrangerat ett 90-tal liknande turneringar i Norge och så långt var allt väl. Fyra dagar innan turneringen kommer dom på att dom behöver domare och betalar för det 100:-/h. Följden av denna miss blev att det fanns få domare och därmed domare som blev tvungna att döma 12 timmar non-stop utan mer än 4 minuters vila per timme. Matchtiden var 14 minuter och fyra matcher per timme innebar att turneringen drogs med stora förseningar.

Cafeteria och sekretariat lyste med sin frånvaro och i högtalarna dånade norsk pop och ibland också en norsk speaker som uppmanade till något ohörbart. Spelare hoppade från lag till lag vartefter dom slog ut. Till slut, i villervallan, så vann i alla fall ett välspelande lag som fick en ynklig prischeck på ett par tusen kronor. 170 lag deltog och varje lag hade ca 10 spelare. Varje spelare betalade 100:- vid kassan för att få spela och det innebär 170.000:- oskattade kronor att väga mot utgifterna för hallhyran, domare, omkostnader och prispengar som knappast överstiger 50.000:-. Som om inte detta var nog så skall nu Norge och IFS nominera landslaget i Sverige och Danmark.

Som stolta svenskar och fotbollsälskare kan vi inte tillåta att norrmän talar om för oss vilka som skall spela i vårat landslag och sedan ansluta oss till någon skumraskorganisation. Det är av största vikt att vi håller ihop inom fotbollsvärlden så vi inte segmenteras och devalveras såsom boxningen lyckats, med sina otaliga mästarbälten och viktklasser.

Vi har därför startat projektet futsal.se som skall utreda möjligheterna för en riktig svensk futsalliga och ett riktigt svenskt landslag.

Projektets målsättning

Projektet skall under vintern 2004 utreda möjligheter och problem för etablering av Futsal i Sverige avseende herrar, damer samt pojkar och flickor och om möjligt:

 • Start av en Futsalkommitte under Svenska Fotbollförbundet.
 • Få officiell status från FIFA/UEFA
 • Start av en ”hallsvenska” för herrar som kvalificerar till UEFA-cupen i Futsal
 • Etablering av ett landslag för herrar som kvalar till EM 2007.
 • Initiering av en nordisk cup för klubblag
 • Initiering av nordiskt mästerskap för landslag
 • Samarbete med Finsk Futsal
 • Start av en svensk/engelsk website för information om projektet
 • Spela den första landskampen
 • Studiebesök på internationella matcher
 • Utbilda minst 3 FIFA futsal domare
 • Attrahering av sponsorer
 • Anmälan till internationell turnering
 • Uppvisningsmatch på Nackas Minne

Projektgrupp

Beställare: Lars Richt, Svenska Fotbollförbundet

Projektledare: Ove Holmberg

Referensgrupp: Peter Thörnqvist, Mathias Tauberman, Mikael Andersson, Mikael Salzer, Lars Östling, Lars Arnesson

Inlägget postades i Nyhet. Skapa ett bokmärke för länken.