Örebro universitet femtonde bästa universitetet i Europa

I slutet av juli månad mellan 23-29 spelades för andra gången de Europeiska universitetsspelen i Rotterdam, eller EU Games som mästerskapet heter. Detta spel som arrangeras vart annat år av EUSA (European University Sports Association), spelades för första gången 2011. I år tävlade 2900 studentidrottande herrar och damer från 35 länder och i 10 olika idrotter (badminton, basket, fotboll, futsal, handboll, rodd, rugby, bordtennis, tennis och volleyboll). Från Sverige deltog dock endast ett universitet och det från Örebro i grenen futsal, totalt deltog 24 universitet från 22 länder i denna herrklass. Örebro universitet har tidigare deltagit i Student-EM i futsal två gånger och detta blev alltså tredje internationella mästerskapet på tre år för de mästa studentmästarna i grenen futsal.

Studentidrotten i Europa är till skillnad från i Sverige betydligt större och bedrivs på många håll likt det vi kanske främst känner igen från den amerikanska modellen, där studenter idrottar på halv- eller heltid i kombination med sina studier. När det sedan gäller futsal så är denna form av inomhusfotboll på uppgång i Sverige med ett landslag som endast är ett par år gammalt. Att då möta lag som till exempel Turkiet med fem stycken seniorlandslagsspelare i sitt studentlag, visar på hur mycket större både futsal och studentidrotten är på kontinenten och ger en liten bil av vilken nivå dessa turneringar håller.

Hur gick det då för det svenska representationslaget från Örebro universitet? Gruppspelet bestod av grupper om tre lag med enkelmöten. Här lottades  Örebro universitet mot toppseedade Istanbul University från Turkiet, som var semifinalister från Student-EM 2011, och Wroclaw Environmental and Life Sciences University från Polen. Första matchen mot Polen blev tuff, där det svenska laget hade de vassaste chanserna men slutresultatet blev 1-1. Vid ett oavgjort resultat i gruppspelet avgjordes matcherna på straffar där vinnaren i fick 2 poäng istället för endast 1 poäng. Här visade örebroarna mest kyla och gick vinnande ut ur straffdramat.

I andra gruppspelsmatchen mot ett landslagsmeriterat Turkiet, som till sist hamnade på en 5te plats, stod det svenska laget upp bra och resultatet var 3-3 i halvtid. Men i andra halvlek lade motståndarna in en högre växel och slutresultatet blev till sist 10-5. Det turkiska laget vann även mot Polen i gruppspelet vilket förkunnade att Sverige gick vidare till åttondelsfinal mot värdnationen Hollands representationslag från Eindhoven University ofTechnology. En åttondel där man mötte ett väldigt bra futsallag som till sist tog hem bronset. Sverige hade dessvärre inte mycket att säga till om i denna match och förlorade med 6-1. Efter åttondelen väntade placeringsmatcher om en plats bland de 16 bästa universiteten och först ut varLithuanian Sports University från Litauen.

Matchen mot Litauen blev en jämn rysare, och trots att Örebro universitet länge kändes som det starkaste laget så blev det en snöplig uddamålsförlust med 4-3. Nu fick man istället ladda om batterierna för en kamp mot University of Munster  från Tyskland. Ett universitet som man hade revansch att kräva mot sedan ett futsalutbyte i december förra året då de båda universiteten möttes. Denna gång blev det en betydligt jämnare match och man följdes åt resultatmässigt ända fram till de sista minuterna då Tyskland skulle ta ledningen. Svenskarna pressade här på och gav allt för att få till en kvittering men det blev istället tyskarna som skulle punktera matchen i slutet och vinna med 4-2.

Efter en lång turnering väntade nu Cyprus University ofTechnology från Cypern i en sista placeringsmatch om 15-16onde platsen. Även här hade svenskarna revansch att kräva sedan Student-EM 2011. Efter en målrik och till synes jämn match så vann Sverige denna match med med 8-7. Detta innebar att Örebro universitet till sist avslutade detta mästerskap med flaggan i topp och en 15onde plats av 24 tävlande universitet i EU Games 2014. I och med denna placering tog man sig före både Norge och Finland och blev även bästa nordiska universitet i grenen futsal.

/Sebastian Nyberg

Inlägget postades i Nyhet. Skapa ett bokmärke för länken.