Klubbarna revolterar mot förbunden?

Skåneboll, fotbollförbundet i Skåne, har gjort ett lappkast. Från att vara det distrikt i Sverige som varit mest emot futsal till att vara det som går i bräshen för utvecklingen. Kan det bero på Malmö Citys framgångar eller är det bara pensioneringar?  Ett beslut om att kräva futsalregler i alla femmanna cuper upprör klubbarna. Men beslutet är fullt av avsteg och möjligheter att spela som förut. T.ex. så

medges följande avsteg och då undrar man ju varför detta införts:

  • Spelplanens storlek
  • Målens storlek
  • Bollens storlek
  • Spel på annat underlag än trägolv eller sporthallsgolv, t ex konstgräs.
  • Speltiden är valfri och tiden kan vara rullande eller effektiv

Motiveringen är enligt Skåneboll följande:

Att Skånes Fotbollförbund nu väljer att, som de flesta övriga SDF i Sverige, övergå helt till Futsal har många anledningar. Främst är det ju så att Futsal som är en av världens snabbast växande sporter är den ”officiella” spelformen inomhus, men det är också så att det inte längre finns något gällande regelverk kvar för den gamla spelformen ”five-a-side”. På nationell nivå arbetas det intensivt med att skapa nationella och regionala serier i futsal. SM-tävlingarna är under översyn och kommer troligtvis att göras om med anledning av införandet av seriespel i futsal. Skånes FF utreder också öjligheterna
att, inom distriktet, starta upp lokala futsalserier som är tänkta att spelas över höst-/ vintersäsong.

Den stora vinsten med att spela efter futsalens regelverk blir att inomhusfotbollen blir mer attraktiv, snabbare och mer utbildande för spelarna. Mindre fysisk kontakt ger mer teknisk fotboll!

Amen.

Läs mer här om ändringen.

Nu gör dock klubbarna revolt och det blir nu spännande att se vad distriktsförbunden är värda och vad fotbollsklubbarna accepterar. Som påhejare av futsal hoppas jag givetvis att alla ställer sig i ledet och förstår syftet med detta men som vän av utveckling så hoppas jag att föreningarna finner kreativa vägar runt detta. Som tex att inte söka sanktion och spela i alla fall eller att gå ner till 4 spelare på planen. Kampen mellan förbunden och klubbarna intensifieras.

Prejudicerande i detta verkar bli cupen Nightcap i Landskrona som spelats i många år. Nu tvingas dom ändra allt och jag förstår deras reaktion. Sven Nilsson som driver cupen säger:

– Det blir regelkrångel i år. Förbundet ger från och med i år inga dispenser längre för att spela vanlig five-a-side som vi gjort ett antal år. Nu ska det spelas med futsalregler och alla seniorspelare måste ha futsallicens om vi ska ha femmannalag.

Läs mer om Nightcap här.

Spännande fortsättning följer…

Inlägget postades i Nyhet. Skapa ett bokmärke för länken.