Första SM – del 2

Året 2003 blev 2004 och diskussionerna med Svenska fotbollförbundet fortsatte för vi ville verkligen att SvFF skulle ta detta på allvar.  I Norge hade ett företag basunerat ut att dom skulle starta det svenska landslageti futsal och vi ville nu att SvFF skulle dra igång ett SM som motvikt till detta. SM 2004Succesivt sjönk poletten ned för gubbarna men för att få fart på diskussionen arrangerade vi eldsjälar våren 2004 det första SM. Lagen var enbart från Stockholm trots att inbjudan gått ut till hela svenska folket via futsal.se. Man kan debattera om det är tillräckligt för at få kallas SM men det lämnar jag till motståndarna till futsal som det fortfarande finns många av. Sex lag deltog i seriespelet och fyra gick till semifinal och i matchprogrammet för finalerna kunde man läsa om vad deltagande lag tyckte om futsal så här långt.

 Det är en fördel att det finns bra och kvalitativa alternativ under vinterperioden där det ges möjlighet att utveckla såväl individen som spelet.
-Kjell Ihrestam lagledare, Spårvägen.

Det är bra med längre matcher där det bästa laget oftast vinner. Med Five-a-side 15 min ser man allt för ofta att det sämre laget blir väldigt destruktivt och vinner. Futsal framhäver istället tekniken och ett offensivt tanke sätt genom   att MV inte får vara med i spelet som i Five-a-side. Även regeln med straffsparkar skapar ett offensivt tänkande eftersom det är mindre troligt att man drar på sig frisparkar när man har bollen.
-Robert Elfgren, Tränare Frej

Futsal främjar ett offensivare spel och har ett mer genomtänkt regelverk än five-a-side.
– Johan Högfeldt, Spelare

Till semifinalerna gick Spåret, Tyresö, Bosancica och Frej där Tyresö FF drog det längsta strået och vann det första historiska inofficiella SM i futsal. Tyresö FF bestod av:final

  • Tommie Ehn
  • Andre Lundqvist
  • Fauzi Benuach
  • Bojan Sulauer
  • Calle Jonsson
  • David Garcia
  • Milton Acevedo
  • Kenneth Oksa
  • Robert Johansson
  • Tränare: Tomas Turesson

Här kan du ladda ner det officiella matchprogrammet

Svenska fotbollförbundet vägrar fortfarande erkänna att det första inofficiella SM spelades 2004. SM i fotboll gick samma väg och drogs igång av eldjälar där SM spelades lokalt, mest på grund av de stora avstånden för att resa och redan 1896 blev Örgryte första inoffciella svenska mästare. Det dröjde sedan till 1931 innan GAIS belv första officiella svenska mästare.  Man kan fundera kring semantiken här och dess vikt men för oss som lagt ner oerhört mycket tid på att få futsal erkänt i Sverige är det ett hån att SvFF basunerar ut att det första SM spelades 2006. Rätt skall vara att det första officiella SM spelades 2006 som en konskvens av att vi eldsjälar stod på oss och startade de inofficiella SM 2004. Utan detta SM hade vi fortfarade sparkat filtboll bland ribbstolarna.

Så här sa Tomas Turesson som då var Tyresös coach om det första SM. Notera att Tomas idag är höjdare inom SvFF…

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=IKOzt4PUXjo]

 

Inlägget postades i Nyhet. Skapa ett bokmärke för länken.