Vad är taktik?

Vi hävdar ju i här i Sverige att vi skulle vara så bra om vi bara hade taktiken. Men vad är då taktik? Enligt mig, och jag har inget tolkningsföreträde utan bjuder bara på min erfarenhet och tankar så är taktik detta.

Fotbollsbibeln France Football studerade Real Madrid 2005 för att kartlägga Europas då mest framgångsrika lag. De letade efter en taktik – och hittade en estetik.

Vi vet hur vi bör spela. Vi lägger inte ner något analytiskt arbete. Spelarna kommer hit med färdiga vanor. Man kan praktiskt taget inte lära dem något, klubbens taktik lär de sig på träningarna.

Vicente Del Bosque, coach Spaniens landslag i fotboll 2012

Del Bosque – då coach för Real Madrid och numera för Spaniens landslag i fotboll är ett av mina föredömen som coach för hans känsla för gruppdynamik. Med det menar jag att det viktigaste är att vi alla i laget har samma vokabulär och värderingar som känner till och tror på det gemensamt uppsatta målet. Taktiken är överskattad så länge vi inte kan träna två gånger i veckan på att nöta in rörelsemönster ala handboll. Andra inspirationskällor jag har är Staffan Olsson (integritet), Bengan Johansson (självstyre), Felix Magath (disciplin), Alec Fergusson (kontinuitet) och Torbjörn Nilsson (att våga). Alla framgångsrika coacher som jag stulit det bästa ifrån.

Taktiken består enligt mig av följande struktur där alla delar krävs för att få det att fungera:

  • Teamet – Vilka är människorna i och runt teamet och hur kompletterar de varandra mot det gemensamt överenskomna målet.
  • Filosofi – laget sluter upp kring hur vi ska nå det uppsatta målet.
  • Modell – hur vi disponerar (matchar) laget. Spelarmaterialet bestämmer detta till stor del.
  • Mönster – invanda mönster för anfalls- och försvarsspel
  • Coaching – hur du som coach använder taktiken 

Taktik = team + filosofi + modell + mönster + coaching

Jag kommer i senare inlägg utveckla respektive del.

Inlägget postades i Nyhet. Skapa ett bokmärke för länken.