Fajten för halltider alla måste ta

Säsongen är strax över men det är nu futsals viktigaste period kommer. Den reaktiva föreningen tar nu paus till oktober och börjar då gnälla över halltider, sponsorer och annat. Den proaktiva föreningen jobbar då hårt inför nästa säsong, främst när det gäller halltider. 2008 tog jag fajten med Stockholms kommun men det tog ett år som innebar ett antal besök hos kommunen samt hos Stockholms fotbollförbund innan vi fick ett erkännande som inomhusidrott. Kanske går det snabbare nu när futsal har blivit en känd sport? Här nedan min dialog med Stockholms kommundirektör Kjell Olofsson och Stockholm fotbollförbunds kanslichef  Ulf Henriksson, som jag hittat i gömmorna. Kanske kan ni kopiera argumenten nedan till Er kommun? Eller är ni en reaktiv förening som hoppas på att andra skall ta fajten åt Er och sedan bara vill ha? Resultatet av denna dialog blev ett godkännande av futsal i Stockholm och träningstider. Dock är det bara ett ”försök” och eventuell permanentning av detta väntar vi med spänning på just nu. Läs mer här om resultatet.

 

Ove Holmberg
2008-10-28

till kjell.olofsson

Hej Kjell!

Vi är ett par futsalföreningar som vill uppvakta dig med argument för att låta oss futsalföreningar få komma in i värmen – dvs få drägliga träningstider.

Har du någon tid i november?

Forza/Ove

Kjell Olofsson
2008-10-28

till Lars, Mikael, Sussie, mig

Hej,

jag har gjort upp med Stockholms Fotbollförbund ( Ulf H.) om hur vi ska hantera inomhusfotboll i Stockholm. Futsal ska spelas i de särskilda fotbollshallar (teknikhallar) som vi hoppas vi ska ha några fler av om några år. Till dess får fotbollen tider i hallarna i den mån det finns tider över när fördelningen är gjord till inomhusförbunden. Fotbollen är inte prioriterad i den fördelning som görs.Den ordningen tänker inte jag ändra på.

Hälsningar

Kjell Olofsson

Chef förenings- och beställaravdelningen

Bitr.förvaltningschef

Idrottsförvaltningen

Ove Holmberg
2008-10-28

till Kjell, Lars, Mikael, Sussie

Hej Kjell!

Förstår jag dig rätt att de futsalföreningar som nu poppar upp (vi är sex i Stockholm) skall spela på plastgräs i de nya hallarna som kommer byggas? Och tills dess (om några år) får vi fortsätta att ta det som blir över.

Bara så att du förstår –  futsal spelas inte på plastgräs. Futsal spelas på en handbollsplan.

Däremot håller jag med dig om att fotbollen inte skall in i hallarna. Det är futsal som skall in där. Notera att futsal och fotboll inte är samma idrott. Att de sorterar under fotbollsförbundet är endast av administrativa rutiner.

Forza/Ove

Kjell Olofsson
2008-10-28

till ulf.henriksson, mig

Hej Ove,

jag vet att ni ser er som en egen idrott. Jag ser er som en gren av fotbollen, dock som fotboll. Och jag tänker inte prioritera er gentemot inomhusförbunden. Ni får ta vägen över Stockholms Fotbollförbund om ni vill driva era frågor. När det gäller underlaget förstår jag inte att ni låser er till trä- eller sportgolv. Även handboll kan spelas på gräs. Varför inte Futsal, så länge det håller handbollsmått?

Hälsningar

Kjell Olofsson

Ove Holmberg
2008-10-28

till Kjell, ulf.henriksson

Kjell, din okunskap om Futsal lyser igenom när du resonerar så. Spelar man på plastgräs har man dobbar. Har man dobbar försvinner det karaktäristiska snabba sulspelet och vips har vi en ny variant av fotboll. Jag tror heller inte StFF är intresserade av att ställa dit handbollsmål på de nya fina plastgräsplanerna?

Fotboll skall spelas på plastgräs i lägre divisioner och för ungdomar och barn. Futsal skall enligt reglerna spelas på en ”icke sträv yta” – dvs hallgolv. Notera att jag här endast talar för seniorer. Vi seniorer får ej dispens för annat än hallgolv när vi spelar i SM. Ungdomar och barn får det däremot.

Jag vet att du är rädd för att släppa in alla fotbollslag – det vill inte vi heller. Släpp in de få futsalföreningar som finns och låt dom få utöva sin idrott på samma premisser som övriga inomhusidrotter.

Vår önskan om audiens för att förklara detta kvarstår.

Forza/Ove

Kjell Olofsson
2008-11-04

till mig, ulf.henriksson

Hej Ove,

som jag skrev tidigare är jag inte beredd att träffa er utan att förbundet( StFF) är med.

Med vänlig hälsning

Kjell Olofsson

Ove Holmberg
2008-11-04

till Kjell, ulf.henriksson

Hej Kjell,

Då hoppas jag att Uffe kan uppbringa tid för detta i november?

Annars får vi väl föra diskussionen i annat forum.

Forza/Ove

Ove Holmberg
2008-11-17

till Ulf

Hej Ulf,

Stämmer det att StFF har träffat nedanstående avtal som direkt diskvalificerar futsal från träningstider för många år framöver?

Forza/Ove

Ulf Henriksson
2008-11-17

till mig

Jag träffar honom på onsdag

Mvh. Ulf Henriksson

Kanslichef

Stockholms Fotbollförbund

Ove Holmberg
2008-11-17

till Ulf

Bra, Ulf.

Vi är idag sex föreningar i Stockholm varav 2 i Stockholms Kommun. Vi vill ha möjlighet att bedriva träning annat än på helger då vi spelar matcher. Att träna på platsgräs är inte acceptabelt hur fina dom nya anläggningarna än är.

Vi anser att vi 6 (2) föreningar till nästa år skall beredas plats på samma premisser som handboll etc.

Jag förstår rädslan för att alla fotbollsföreningar skall bilda futsalsektioner och kringgå regelverket. Det är en utopi att det blir så men kan lätt förhindras genom att ge futsalföreninar – ej futsalsektioner denna rätt. Kanske om några år när kan vi släppa in sektioner när det blivit fler hallar?

Jag vill också passa på att påpeka att futsal tilltalar ungdomar med invandrarbakgrund som annars inte bereds tillträde alls genom sporterna innebandy och handboll och även till viss del basket.

Forza/Ove

Ove Holmberg
2008-11-25

till Ulf

Nåt nytt?

Forza/Ove

Ulf Henriksson
2008-11-25

till mig

Du skall ringa Kjell Olofsson för att bestämma ett möte med honom

Mvh. Ulf Henriksson

Kanslichef

Stockholms Fotbollförbund

Ove Holmberg
2009-11-27

till Ulf, Kjell

Hej Kjell och Ulf,

Jag väcker liv  i denna ett år gamla debatt eftersom jag på ett av Idrottsförvaltningen anordnat möte i oktober fått veta att det enda som krävs för att futsal skall klassas som inomhusidrott (och få halltider) är ett erkännande från StFF som inomhusidrott. Mötet berörde problematiken kring hallbristen och notabelt var att ingen innebandyförening var närvarande. Kan man ana att deras behov är mättat? I StFFs strategidokument står att till säsongen 2010 skall futsal tillgodoses med 200 timmar halltid. Vi är idag fem föreningar som skall dela på detta. Sannolikt är att vänta att antalet futsalföreningar ökar när väl detta hinder är överbryggt. Kanske kommer då innebandyn på dessa möten?

Oavsett vad så vill vi till nästa säsong ha en plan för hur dessa 200 timmar. Notera att endast renodlade futsalföreningar skall ha möjlighet att söka dessa halltider – inte fotbollsföreningar som ser en chans till skön vinterträning.

Jag föreslår ett möte innan jul?

Forza/Ove

Kjell Olofsson
2009-11-27

till mig

Hej Ove,

jag ska träffa Ulf på tisdag. Efter det kan vi komma med förslag på datum för en träff.

Hälsningar

Kjell Olofsson

Ove Holmberg
2009-11-27

till Kjell

Spännande. Jag avvaktar erat möte.

Forza/Ove

Ove Holmberg
2009-12-06

till Kjell

Tjena Kjell!

Nyfiken…vad var resultatet av mötet?

Forza/Ove

Kjell Olofsson
2009-12-07

till mig

Hej Ove,

Futsal är nu enligt Ulf H godkända av förbundet som inomhusidrott. Därmed ska vi också se till att i möjligaste mån tillgodose era anspråk vad gäller Stockholmslagen i Futsal till kommande inomhussäsong. Det betyder att ni finns med i fördelningen av tider inför hösten 2010.

Hälsningar

Kjell Olofsson

Ove Holmberg
2009-12-07

till Kjell

Tack Kjell!

En mycket glad nyhet.

Forza/Ove

 

Inlägget postades i Nyhet. Skapa ett bokmärke för länken.