Blattar + svennar = svensk futsal

sas_kappa_500

Blattelandslaget ?

Inför detta inlägg som skall handla om den mix av kulturer vi har i futsal, funderade jag på vad jag skall kalla de killar som till 90% populerar våra futsallag – i alla fall i Stockholm. Jag menar killarna med svårstavade efternamn och grym teknik.  Kan man verkligen säga blatte och svenne, något jag ofta hör mellan grabbarna? En blatte behöver i min värld inte vara invandrare. Det är ofta någon som har fötts i Sverige av invandrande föräldrar. Jag är en svenne och tycker det är OK. En svenne är nån som har ett svensk efternamn och föräldrar födda i Sverige – tror jag.  Det spelar ingen roll för mig, då jag lägger inga negativa eller positiva värderingar i dessa titlar. Jag kollade för säkerhets skull med vår landslags målvakt Alli Darwich;

Blatte blir fel om en svensk använder ordet direkt talande till en invandrare. Det är ett nedsättande ord för dagens ungdomar bli kallade så. Men invandrare sinsemellan använder ordet som ingenting, exakt samma parallell gäller ordet svenne. Svenne för en svensk är nedsättande för det betyder i sammanhang att man inte står upp för sin omkrets, du är en svenne är typ du är svag. Så absolut fult använda men har blivit vardagsmat.

Jag frågade vidare vad jag istället skall använda för de båda kategorierna; Alli lovade att fundera men lyckades inte komma tillbaka med något bra svar. Jag känner människor i de båda kategorierna och tillsammans bildar dom svensk futsal – en unik mix vi i Sverige ska utnyttja. Så för att skriva detta inlägg  försökte jag hitta två neutrala ord och valde då ”kontinental spelare” och ”nordisk spelare” eftersom jag tycker att det handlar om just detta – spelares ursprung geografiskt sett och den kultur och inställning som finns där. Det låter lite yxigare än blatte och svenne i text och tal men vi använder det tills nån kommer på nåt bättre. Det finns i alla fall plats för två nya ord i vårt språk, Fredrik Lindström.

Hur som helst så är många av mina polare i futsal kontinentala spelare. Det är riktigt goa gubbar som lever för futsalen och gör de mest fantastiska saker på planen – något som vi nordiska spelare inte kommer i närheten av. Tyvärr så gör den kontinentala spelaren ofta dessa godbitar på vår egen planhalva och gärna när vi leder med uddamålet i slutet på andra halvlek. Är det mörkt hallen kan man ändå se om det är en kontinental spelare på hemjobbet som inte finns. Ofta får dom en lätt skada och ligger kvar offensivt för att snabbt resa sig upp vid vår egen kontring. Den kontinentala spelaren har ingen förståelse för att han, som är så bra, inte får spela i landslaget. När spelet går bra för oss, går det extra bra för den kontinentala spelaren. När spelet låser sig så skall det gnällas på allt och alla för det är ju inte hans fel. En vanlig taktik bland lag med enbart nordiska spelare är att släppa upp laget med enbart kontinentala spelare till en fyramålsledning och sen sakta se hur dom inte orkar mer, dribblar på egen planhalva, klagar på medspelare och tar enkla kort. En kontinental spelare är ofta otränad och ett fystest på Bosön skulle bli all time low. Den kontinentala spelaren är värd hela entrepengen när han gör den där finten på rätt planhalva. Jag låter negativt men faktum är att svensk futsal inte skulle vara någonting utan de kontinentala spelarna. Problemet är deras oförmåga att jobba med de dåliga sidorna och förbättra dessa.

Den nordiske spelaren är ett riktigt träben men motverkar det med ett spelsinne, lugn och klokhet. Den nordiske spelaren blir ibland inspirerad av den kontinentale att göra nåt avancerat med bollen men då blir det riktigt pinsamt. Den nordiske spelaren ser alltid till lagets bästa och är given som lagkapten för att lugna den kontinentale när det luktar kort. Den nordiske spelaren förstår varför han blir bänkad men gör inget åt det – han är nöjd att vara med i gänget och har inga större ambitioner. Jag kan räkna på ena handens fingrar de nordiska spelare  jag stött på under åren i mina lag som har varit landslagsmässiga. Jag gör ett försök…nä det var för svårt, jag hittar INGEN. Den nordiske spelaren tränar på egen hand och har grym fysik, han skulle orka spela non-stop; och om han bara var en av de bättre i laget skulle han få det av coachen.

Tillsammans blir dessa båda kategorier ett team. I ett team behöver man skilda kompetenser annars blir det förutsägbart och vi lär oss inget av varandra. Fyra dribblers på banan är dömt att misslyckas, likaså fyra grovjobbare. Eftersom de båda spelartyperna  har så skilda kompetenser så kompletterar dessa varandra utmärkt. Sveriges befolkning har den ideala mixen av dessa kategorier (70/30) för att skapa ett vinnande team i futsal, som jag anser skulle vara ha en 50/50 blandning, kanske 60/40 fördel till den kontinentale spelaren för att ha spetsegenskaper på kapaciteten. Vad det handlar om är en spelares kompetens. Pallar du lite matte? Jag har en formel jag ofta använder för kompetens både i futsal och i mitt arbete:

kompetens = kapacitet * disciplin

Kapaciteten är en summa av fysik, teknik och spelsinne. Disciplin är en summa av pålitlighet, ordningssinne och lagmoral. Kan man fatta den formeln kan man också mäta sig själv och jobba med sina svaga punkter.  Exempel:

  • Den nordiske spelaren har kapacitet 4+1+3=8 och disciplin 4+4+4= 12. Det gör 8*12 =96
  • Den kontinentale spelaren har kapacitet 2+5+3=9 och disciplin 2+2+3= 7. Det gör 9*7 = 56

Den kontinetale spelarens kompetens är alltså bara 56 jämfört med den nordiskes 96. Det låter som ett stort gap men man skall inte jämföra denna mellan människor utan enbart använda som formel för en enskild spelares förbättringspotential. Som coach skall du vara tydlig med vilka parmetrar som du vill att spelarna jobbar med. Det är lättare för en kontinental spelare att putsa på disciplinen än en nordisk att få upp tekniken. Jag har dock tydligt märkt att en kontinental spelare som blivit förälder förbättrar dramatisk sin disciplin. Förresten låter disciplin väldigt Tyskland. Ett bättre ord är ”goda vanor” – låt oss använda det istället.

I våra grannländer är mixen den omvända med 70% nordiska spelare och 30% kontinentala. Jag tror att vi i Sverige har en stor fördel av vår berikade kultur och att vi ska utnyttja den i vår utveckling av futsal. Jag tror vi snart är ikapp Norge och Finland som idag är före oss i rankningen enbart på en bättre taktik och erfarenhet.

Gerhard Sager, ordförande i Västergötlands fotbollförbund, som kallar den kontinentale spelaren för ”fotbollare med utländsk härkomst”, skriver på sin blogg:

I förra bloggen skrev jag om futsal. Sedan dess har Sverige spelat sina första landskamper i futsal. Det blev två knappa förluster mot Frankrike. Matcherna spelades i Lisebergshallen i Göteborg inför över 1000 åskådare varje speldag. Påfallande många i publiken var ungdomar av utländsk härkomst. Samma var förhållandet i det svenska laget. De flesta spelarna hade utländska namn. Kanske futsal kan bli den fotbollsvariant som hjälper till med arbetet att integrera nysvenskar på ett tydligare och bättre sätt i fotbollsrörelsen? VFF startade för en tid sedan ett integrationsprojekt där vi just vill åstadkomma det jag nämnde ovan, dvs. en bättre integration av alla som på olika sätt hamnar utanför fotbollens grundläggande värderingar och regelsystem. Men denna integration gäller inte bara ”fotbollare” av utländsk härkomst. Det finns i Sverige och Västergötland en smygrasism som kan yttra sig i glåpord från vuxna människor mot spelare med utländsk bakgrund. Att få bort den smygrasismen och den inställningen bland vanliga och till synes hyggliga svenskar är en väl så viktig fråga för fotbollsrörelsen och för hela det svenska samhället.  Jag tror att framgångar för vårt invandrarbetonade landslag i futsal och en satsning på futsal i invandrartäta områden och på andra håll kan vara en liten hjälp på vägen mot ett rasistfritt och integrerat samhälle.

Futsal kan alltså vara integrationsskapande som en sidoeffekt av vår sport. Det finns stora bidragspengar att söka för sådana projekt. Varför inte för att få igång futsal för invandrartjejer nu när de svenska tjejerna inte är intresserade?

Alltså, fortsätt att blanda friskt i lagen med kontinentala och nordiska spelare. Glöm heller inte att blanda ungt och gammalt. Höger och vänsterfötter. Långa och korta. Alla kompletterar dom varandra i den svenska futsallaget. Nu kommer vi plötsligen in på ämnet filosofi, men det får vänta.

Inlägget postades i Nyhet. Skapa ett bokmärke för länken.