Fotboll, futsal och five-a-side – vad är skillnaden och varför bry sig?

För de flesta är begreppen samma sak. Varianter på fotboll. Få vet vad som skiljer de åt. Låt oss reda ut detta en gång för alla, för uefafinal2010nu är det dags att lära oss det om vi vara seriösa och ta upp kampen mot de andra inomhusidrotterna och få fotbollsfamiljen att växa.

Vi börjar med att slakta five-a-side som endast är ett begrepp som avser att beskriva fotboll spelad med fyra utespelare och en målvakt. Slut. Det finns ingen, och har aldrig funnits någon, regelbok. Five-a-side RIP. Det var jättekul att spela men nu har vi fått futsal istället som hela världen spelar med hjälp av dess regelbok, låt oss använda den och förbättra den.

Futsals regelbok ändras årligen för att passa det tekniska spelet vi vill framhäva. Att använda denna regelbok gör att vi kan mäta oss internationellt, träna på taktik, lära oss reglerna, slipa på detaljer – något vi aldrig gjort i vår svenska inomhusfotboll som endast syftat till ett kul avbrott i vinterträningen.

Den stora frågan är hur mycket man kan rucka på futsals regler för att det fortfarande skall vara futsal. Min motfråga är varför skall man rucka på de regler som finns? Kan du motivera varför man skall spela med stora mål, plastgräs och andra avsteg? I vissa fall finns inte hallen som krävs. Synd, spela då fotboll istället. I andra fall är kommunen hårdnackad och vill inte släppa in fotbollen. Synd, bilda en futsalförening/sektion och ansök istället. Det enda man kan rucka på är speltiden och därmed också antalet ackumulerade frisparkar innan 10-meters. För barn och ungdom kan tänkas avsteg från den röriga målvaktsregeln men sen är det stopp.

I Småland finns inga futsallag. Där har man missat futsaltåget helt men man försöker verkligen komma ikapp. Det finns initiativ kring distriktslag och utbildning men samtidigt ger man dispenser till cuper som vill kalla sig futsalturneringar i syfte att – ja, i vilket syfte? Varför inte kalla det bara för fotboll? Det finns inget mervärde för att kalla cuper för futsal bara för att det är fem på planen. Det är som att sminka grisen för att få in den i stugan. När väl den första småländske landslagsspelaren tar plats kommer han få kämpa med att anpassa sig till futsal. Börja redan nu och ge era spelare rätt förutsättningar genom seriespel och stötta de som vill bilda föreningar.

I Västergötland så spelas årligen en stor turnering för juniorer med stora mål. Stora mål ger ju många mål och det är ju därför publiken kommer resonerar arrangören. Visst är det kul med mål men det ger oss inga spelare med tekniska kvaliteter, mer skottvilliga backar kanske. Domarna är dessutom rådvilla hur de skall tolka frilägesutvisning med stora mål. Ni vet väl att i futsal är det inte frilägesutvisning om man kommer man-man med målvakten och foulas? Det bedöms endast som en 30% målchans och därmed inte ”friläge”. Men med större mål borde det vara frilägesutvisning? Rörigt.

I Stockholm går vi tillbaka till five-a-side nu på grund av att klubbar inte får stöd, domare inte utbildas, hallar inte finns och eldsjälar tröttnar. Låt inte det hända hos Er genom att urvattna futsal. Renodla futsal och var tydliga med hur det skall spelas så tjänar alla på det nu när det finns ett landslag som kan dra tåget.

Den stora utmaningen här är att få alla distriktsförbund att dra åt samma håll. Många resonerar som ett förbund:

Vi har tagit ett beslut på att allt spel inomhus med 4+1 spelare sanktioneras som Futsalspel med dess representationsbestämmelser. Detta för att göra det enkelt för föreningarna och spelarna att veta vilken licens som ska vara gällande. I dessa turneringar finns möjlighet till avsteg från Futsalreglementet och detta utnyttjas på olika sätt. I SM-kvalturneringar m.fl. är det helt enligt Futsalreglerna medan det i andra klubbturneringar görs fler avsteg, bl.a. från ack. frisparkar. I en av våra cuper är det avsteg gällande underlag och målstorlek. I övrigt helt enligt Futsalregelverket.

Vi tror på detta lite långsiktiga sättet att få in Futsalbegreppet i våra föreningar. Skulle vi hårdnackat kräva fullt Futsalregelverk i allt inomhusspel skulle inte många Futsalcuper spelas och då anser inte vi att vi vunnit något. Då skulle fortfarande begreppet ”five-a-side” vara rådande ute i våra sporthallar.

Vi tror också att den satsning som SvFF nu gör med landslag och nationellt seriespel är absolut avgörande för att Futsal ska bli det inomhusspel som spelas i våra sporthallar vintertid.

Jag köper detta resonemang så långt men nu måste det bli stopp. Nu har vi ett landslag som är draglok för futsal i Sverige. Vi behöver inte längre dessa hybridcuper som gör alla osäkra – domare, spelare, coacher och publik. Fotboll är fotboll och futsal är futsal och inom fotbollsfamiljen mötas de två.

Forza/Ove

Inlägget postades i Nyhet. Skapa ett bokmärke för länken.