Team Sweden besökte Katalonien för tre matcher

Säter 2010-06-07
Den 29:e och 30:e maj besökte Team Sweden Katalonien. Tre matcher spelades, inga vinster på plan men den erfarenhet som skaffades och den glädje som fanns bland spelarna är en enorm vinst i sig

 Den svenska truppen anlände till Barcelonas flygplats under fredagen den 28/5. Man märkte att terminalen var ny, bara ett halvår vilket senare höll på att göra situationen lite lustig. De sista anlände 23,30 men frågan var, var fanns den mottagande delegationen? Ingen futsal-intresserad katalan eller spanjor syntes eller hördes i närheten. Efter liten väntan kom tillslut en liten delegation som välkomnade Team Sweden. Mottagningskommittén bestod av presidenten för La Federació Catalana de Futbol Sala, FCFS, Jordi Eduardo och Alex Astorgas, vår kontakt och guide för vistelsen i Katalonien. Efter lite irrande på flygplatsen hittade vi tillslut transferbussen som skulle ta oss de 20 milen till staden Tortosa och till det väntande hotellet Corona.

Den första matchen mot Kataloniens landslag var en del av ett större evenemang, Dia de les seleccions catalanes, och var planerad att spelas kl 11 på lördagen den 30/5. Efter frukost, liten genomgång av reglerna och vila vandrade truppen bort till arenan, Complex esportiu Ferreries. Två saker blev truppen snabbt varse om. Det första att värmen i hallen var som en ljum bastu och det andra att arenans golv var av trä, en sorts fernissad parkett som var betydligt halare än vad de flesta var vana vid från Sverige. Lösningen på halkan var att hälla ut en flaska Coca-Cola och plaska runt i det för att få ett bättre grepp av parketten. Runt spelplanen var läktaren i grå betong med små blå plastsäten men det som bekymrade de flesta var den sarg som fanns på en fots avstånd runt hela planen, hur stor var inte skaderisken där?

Som en förtrupp till landslagen tågade karnevalsklädd underhållning, till vad som lät som pukor och trumpeter, in i hallen medan lagen följde efter sida vid sida genom spelargången ut på  arenans golv. Efter att lagen ställt upp på varsin sida ansikte mot ansikte avlöstes tre tal och en underhållning av tre killar som jonglerade med flaggor samt nationalsånger innan matchen ca 30 minuter efter utsatt tid började. Vid ”slantsinglandet” stod Team Swedens kapten Eddy Lopez, vice kapten för Team Sweden var Mentor Zhubi.

När matchen väl kommer igång håller Selecció Catalana bollen i långa anfall med stor rörlighet på alla spelare. Team Sweden ser däremot till att hålla ihop laget och inte släppa på några ytor till motståndarna. Resultatet av detta är att Selecció Catalana har ett större bollinnehav medan svenskarna arbetar på bra med sitt zonförsvar.  Efter bara några minuter kolliderar Joachim Thunström med katalanernas målvakt utanför deras straffområde. Målvakten får gult kort, men många funderade om det inte hade kunnat ha blivit ett hårdare straff då det både blev fult och att Thunström hindrades från att göra mål. Många satte nog drickan i fel strupe då kollisionen var kraftfull och Thunström låg kvar ett tag med befarad smäll mot huvudet. Lyckligtvis klarade sig huvudet men Thunström slog upp ett köttsår på armbågen som var tvunget att tas om hand. Under denna behandling gör Selecció Catalana 1-0 då Team Sweden kommit in i fel positioner och hamnat på efterkälken. Målet är enkel och effektiv uppvisning i hur man spelar bort försvar och målvakt med spel i sidled. Målet förstärker matchbilden något men efter ungefär 10 minuters spel har spelet jämnats ut och Team Sweden har flera bra lägen att kvittera. Boris Juric har två lägen och Tomas Löveskog har ett läge som borde ha resulterat i en kvittering. Domarna blåser av för halvtid och lagen går ut genom spelargången för vila i omklädningsrummet.

Sammanfattningsvis efter första halvlek, Selecció Catalana spelar mer rörligt medan Team Sweden blir lite mer statiskt i anfallsspelet. Om Selecció Catalana började bättre och hade mycket boll har Team Sweden kommit bra in i matchen och skapat flera målchanser som kunnat sluta i mål. Under halvtid går Thunström iväg med vår representant från FCFS Alex, till en ambulans som lägligt stod parkerad på evenemangsområdet, för att se om såret i armen. Thunström återkommer in i matchen några minuter in i andra halvlek. I halvlek görs sedan tidigare uppgjort ett målvaktsbyte. Ut går Christopher Solberg och in kommer Kristoffer Larsson.

Andra halvlek börjar med känslan att det är Team Sweden som har kommandot över matchen men efter 7 minuter gör  Selecció Catalana 2-0, vilket känns lite snopet och inte alls speglade matchen vid det tillfället. Målet görs vackert på volley efter en hörna. Ett enkelt men förödande misstag då markeringsspelet inte alls klaffade på den fasta situationen. Målvakten Larsson hinner inte reagera ordentligt förrän bollen sitter vackert bakom honom. Efter Selecció Catalanas två noll (2-0) kommer Team Sweden i många farliga lägen som lovar gott och bygger upp en förväntan på en reducering. Löveskog kommer fri med målvakten från halva plan, avslutet tar tyvärr på målvakten. Thunström har ett bra skottläge men skottet får inte alls den kraft som hade behövts. Juric har ett friläge men i samband med finten kommer han lite för långt ut mot kanten och ett stressat avslut genomförs utan lycka, med fem minuter kvar kommer Team Sweden i ett 2 mot 1-läge men det rinner även det ut i sanden.

Men när matchklockan når 17,40 kommer äntligen Team Swedens första mål, premiärskytt är Thunström efter att Luciano Lorca avslutat och bollen hamnat framför fötterna på Thunström. Och inte nog med det, målet väcker Team Sweden och bara 40 sekunder senare, 18,30, kvitterar Eddy Lopez efter förarbete av Mentor Zhubi. Ruskigt spännande avslutning. Men med 50 sekunder kvar, 19,10, tar Selecció Catalana åter ledningen efter att Team Sweden kommit in fel och för ivrigt i pressen och lämnat alldeles för stor yta för Selecció Catalanas ”Mia” som vandrar in centralt och klämmer in bollen lågt bakom Larsson. Men Team Sweden ger inte upp utan fortsätter direkt efter avspark att få in en ny kvittering. Bollen spelas upp i straffområdet till Zhubi som hålls hårt undan av motståndarna och förhoppningarna om en sen kvittering byts till uppgivenhet. Brottningsleken i straffområdet gav en känsla att Team Sweden blev rånat på en straff vilket känns lite bittert när slutsignalen gick. Men då glömmer man alla de lägen som även Selecció Catalana missade under den andra halvleken.

Sammanfattning av hela matchen som slutade med vinst för Selecció Catalana med 3 mot Team Sweden 2. Det var en spännande och chansrik match som kunde ha fått ett annat slutresultat. Men som sagts, det längsta stråt drog Selecció Catalana som var vassare i avsluten och hade några fler topparbland spelsekvenserna sett över hela matchen. Selecció Catalana har en helt annan rörlighet i sitt offensiva spel som inte matchas av Team Sweden, vilket inte förvånar då Selecció Catalana består av futsalspelare medan Team Sweden består till skolade fotbollsspelare. Den rörlighet som Selecció Catalana spelare har i spelet utan boll är en något som många svenska lag avundsjukt skulle vilja ta efter. Selecció Catalanas målvakter arbetar på ett annat sätt, de står mer still och täcker målet föredömligt. Den individuella skickligheten är inte större hos Selecció Catalana men de har ett helt annat taktiskt kollektivt kunnande som Team Sweden inte hunnit skaffa sig då laget inte är samspelt. Frågan som därmed kräver svar, hur bra skulle inte ett svenskt landslag kunna bli om det skapas bättre förutsättningar för det?

Katalonien – Sverige

  • Slutresultat: 3-2
  • Halvtidsresultat: 1-0
  • Svenska mål:2-1 Thunström (Lorca), 2-2 Lopez (Zhubi)
  • Målvakter: Christopher Solberg, Kristoffer Larsson
  • Utespelare: Eddy Lopez, Joachim Thunström, Mentor Zhubi, Luciano Lorca, Boris Juric, tomas Löveskog

 

 Avslutning del 1 av 3. Nästa del kretsar kring den andra matchen mot Selecció Catalana som spelades i byn Almatret, 10 mil norr om Tortosa som en hyllning till en brandsoldat från byn som omkommit i tjänsten.

 Text: Niclas Lindfors

Inlägget postades i Nyhet. Skapa ett bokmärke för länken.

Kommentera