Upprop: Reclaim the hallar!

Den 1 april är det sista ansökningsdag för inomhustiderna i våra hallar till säsongen 05/06. Fotboll är en utomhussport och som sådan får vi som vanligt se på när innebandy, handboll och basket tar de bästa tiderna och lämnar lördag och fredagkvällarna åt fotbollen. Nu ska vi ändra på det men det är KLUBBARNA som måste agera eftersom Svensk Futsal endast kan bilda opinion.

Svensk Futsal (SF) har under säsongen haft två avslagna skrivelser till Stockholms idrottsförvaltning under året angående att få tillgång till hallar för futsal. Vi ligger nu i ett moment 22 eftersom SF ”bara” är eldsjälar och inte har någon förening eller förbund knutna till oss. Svenska fotbollförbundet kommer under sommaren fömodligen formellt lägga futsal under sina vingar och då kan vi agera, men då är det också försent för kommande säsong.

Fotbollsklubbarna måste tillsammans ageran NU och skapa en kommunbaserad ”anläggningsallians” som tillsammans ställer krav på de styrande i sin kommun att:

1. Se futsal som en egen inomhusidrott och vara med och dela på inomhustiderna. Vi vill dock ha ett ”lillfinger” redan till nästa säsong tex en hall under en dag i varje kommun. Exempelvis i Stockholm skulle detta innebära att Stockholms fotbollsförbund med anläggningsalliansen i ryggen får disponera Liljeholmshallen varje lördag.

2. Vi bygger fler hallar som kan nyttjas för futsal och alla andra idrotter. Här kan man diskutera om det är bättre med en hall enbart för fotboll eller en hall för flera idrotter. Vi nöjer oss med att enbart fokusera på FLER hallar oavsett kategori. Futsal kan spelas på plastgräs också även om det inte är att rekommendera.

Hur?
Varje fotbollsklubb som avser att bedriva inomhusträning oavsett om man gör detta med futsal eller traditionell styrke/spänstträning måste skaffa sig en åsikt om futsal – en ”futsalstrategi”. Är futsal något för oss och i sådana fall HUR skall vi ta oss till denna nya sport? Klubben måste då i sin strategi beskriva HUR futsal spelar en roll. Är futsal är en egen sektion eller är det en vinterverksamhet för fotbollen eller kanske som brukligt – en sekundär verksamhet inför vinterträningen under januari?
När strategin är lagd och om man anser att futsal är en del av klubbens verksamhet så bör man tillsammans med distriktets fotbollsförbund göra gemensam sak till de styrande i kommunen för att få detta ”lillfinger”.

Kontakta Ove för vidare information eller diskutera i forumet här.

Kommentera