Pressrelease: Äntligen är Futsal officiellt erkänt i Sverige!

Eldsjälarna bakom Futsal i Sverige jobbar vidare för att komma in i hallar och få träna och spela ”inomhusfotboll” under ordnade former. Ett stort steg togs på tisdagen då Svenska Fotbollförbundet officiellt går ut med det som vi i kärnan har vetat om sedan länge – Futsal kommer 2005.

Belackarna till Futsal har sagt att det minst tar fem år att introducera en ny sport i Sverige. Se på innebandyn som fick kämpa i små gympasalar på sena kvällstimmar innan dom blev rumsrena.

Vi som lägger ner massor av obetald tid för att driva Futsals utveckling i Sverige är sanna fotbollsälskare som inte kan förstå varför inte vi i Sverige kan få vara med i VM, EM och snart OS som alla andra länder. Svaret ligger i den tunga apparat som driver svensk idrott, på gott och ont.

Efter ett års hård kamp har vi nu äntligen fått ett officiellt uttalande från Svenska Fotbollförbundet och med detta är ett stort delmål uppnått. Nu lämnar vi med varm hand över elitverksamheten till SvFF för utredning och hoppas att dom kommer till ett beslut som innebär att vi kan utöva sporten seriöst med taktik, träningar, uutbildade domare och ledare samt inte minst specialiserade Futsalspelare. För trots allt – Futsal kräver speciella spelare. Vi tror inte Klas Ingesson skulle blivit något inom Futsal men väl de hundratals ungdomar som slutar med fotbollen när den fysiska barriären i tonåren gör sig påmind.

Nästa stora mål för Svensk Futsal är den 1 april 2005 då halltiderna för inomhussäsongen 2005/2006 skall fördelas. För att få vara med vid denna fördelning krävs att Futsal klassas som inomhusidrott. Där har vi ett dilemma eftersom FOTBOLL är en utomhusidrott. Vi hävdar dock att futsal är en inomhusidrott som skall bedrivas under Svenska Fotbollsförbundets vingar. Vi har många tabun och traditioner kvar att bryta men vi skall lyckas. Om fyra år är det VM i Futsal – Sverige skall i alla fall vara med i kvalet.

Det är fotbollsklubbarna och deras inomhusturneringar som måste se vitsen med att spela efter ETT regelverk. Det är då vi växer och kan mäta oss internationellt. Det är då vi kan spela fotboll året runt istället för att vinterträna i löpspåret mellan november och mars. Visst, Djurgården tog SM-guld 2003 utan att röra boll under vintern. Men vi andra som inte har kontrakt som tvingar oss till detta och vill spela boll för att det är roligt har nu tröttnat på att skuffas undan. Svensk Futsal skall ändra på detta. Var med och skjut på eller ta rygg! Det krävs att DU som fotbollsälskare är med på den resan och hjälper till!

Läs artikeln på svenskfotboll.se här

Kommentera