Nu skall Futsal lanseras på allvar i Student Sverige

För första gången inom svensk futsal skall Futsal Sverige skicka ett studentlag till Student-VM (SVM) i Polen i 2006. SVM blir det tionde i futsals historia. En intressant utmaning. Det är faktist ett nytt och stort steg inom Svensk Futsals utveckling.

Lite historia
Första SVM ägde rum i Sao Paolo, Brasilien, 1984. Bara tre lag deltog i turneringen; Brasilien, Paraguay och Spanien. Brasilien vann turneringen.
Den andra SVM-turneringen genomfördes i Italien. Då hade futsal redan utvecklats och flera nya lag deltog i turneringen. Sex år efter första SVM, var bara Spanien kvar av de ursprungliga lagen. Hela sju nya lag var med! Italien, dåvarande Sovjetunionen, Belgien, Bulgarien, Storbritannien, Algeriet och San Marino deltog. Ett bra bevis på hur bra och populärt futsal hade blivit var att länder som San Marino och Algeriet deltog. Till sist vann Italien turneringen.
1992: Nu var det dags igen! SVM spelas nu vartannat år. Med goda erfarenheter från att ha deltagit i de två första turneringarna organiserar Spanien turneringen. Tio lag deltar i turneringen. Taiwan är det första lag från Asien att delta i dessa sammanhang. USA deltar också för första gången liksom Portugal och Cypern. Efter att ha kommit trea och tvåa i dom två första turneringarna, vinner Spanien på hemmaplan.
1994 på Cypern är det hela femton lag som är med! Ukraina, Finland, Slovenien, Israel, Kuwait och Polen deltar för första gången. Ryssland slår Spanien i finalen.
1996 vinner Brasilien i Finland. 1998 är det en stor överaskning då Ukraina vinner i Portugal före favoriterna Ryssland ock Brasilien. 2000 är det Ryssland som vinner turneringen för andra gången i Ungern.
2004 var det Palma de Mallorca som organiserade SVM. Ukraina vann före Brasilien och Ryssland. Schweiz deltog för första gången och kom näst sist!
Hittills har 9 SVM spelats och 32 lag har deltagit: Ukraina, Brasilien, Ryssland, Spanien, Portugal, dåvarande Tjeckoslovakien, Polen, Slovenien, Serbien & Montenegro, Slovakien, Israel, Frankrike, Ungern, Turkiet, Schweiz, Storbritannien, Paraguay, Italien, Jugoslavien, Cypern, Belgien, Bulgarien, Algeriet, San Marino, Taiwan, USA, Finland, Kroatien, Slovakien, Iran, Kazakstan och Angola.
Vi vill nu att Sverige skall bli det 33:e laget att delta i SVM.

Vad skall vi göra?
Målet är att alltså att skicka ett studentlag till nästa SVM-turnering. Det finns två tänkbara alternativ om hur vi skall ta ut truppen som kommer att spela i Polen. Det första är att laget som vinner Student SM åker till Polen och det andra alternativet är att de bästa spelarna som deltar i detta SM kommer att kontaktas för att bilda ett nytt lag!
Innan vi skickar ett lag till SVM måste vi förbereda oss på bästa möjliga sätt! Därför har vi en mycket bra kontakt med Schweiziska Universitets Futsal Förbundet genom Frederick Sottas (www.shsv.ch). Eftersom Schweiz har deltagit i SVM under 2004 har de erfarenheter om turneringen och organisationen som vi kan utnyttja. Andra steget blir deltagandet i en internationell futsalturnering i Italien. Där hoppas vi kunna mäta våra krafter mot internationellt motstånd.
Högskolor och universitet kan hjälpa oss med att nå detta mål genom att uppmuntra dem att spela futsal istället för inomhusfotboll. För att nå detta mål behöver vi stöd från alla universitet och högskolor samt från Sveriges Akademiska Idrottsförbund (www.saif.se).

Kommentera