Nu har futsal kommit även till Stockholm

Football är lätt att definiera, liksom fussball och fotboll, men vad är futsal? Jo, futsal är inomhusfotboll, närmast att jämföra med det som vi kallar five-a-side, och just nu pågår det VM-kval jorden runt. Själva fighten om världsmästartiteln tar vid i Taipei i oktober.

I Sverige är futsal under utredning. Är detta någonting som Svenska Fotbollförbundet vill basa för? En projektbeskrivning klargör vikten om nödvändigheten av att öka kännedom om futsal, skapa förutsättningar, och kanske bli teknikutvecklande för våra fotbollslirare. Projektledaren heter Ove Holmberg, och han berättar gärna om hur stor sporten är i Italien, Argentina, Spanien, Portugal, Brasilien, för att nu inte tala om Asien.

Våren har varit intensiv och det inofficiella svenska mästarlaget heter Tyresö FF. Ett landslag togs ut i samband med finalspelet i Stockholm Indoor, och i höst – efter att den vanliga utomhussäsongen tagit slut – kommer Stockholm Futsal Cup. Turneringen arrangeras i samarbete med Stockholms Fotbollförbund. Inbjudna blir de bästa lagen i div 2, 3, och 4. Men det räcker inte med detta, strax före jul väntar en landskamp mot Finland.

Historiskt sett kan man säga att pratet om futsal tog fart redan för över 70 år sedan, futsal är lika med fotboll på små ytor. I Stockholm växte intresset för inomhusfotboll ordentligt för 25 år sedan, och när Stockholms Fotbollförbund energiskt började jobba med att få fram en fotbollens inomhushall, så ansåg framtidsanalytikerna att hallen borde ha en läktarkapacité för 4500 åskådare.

Hur det gick vet vi. Politikerna drog sig undan, intresset för inomhusfotboll svalnade. Så småningom kom konstgräs i olika tappningar för fullstora planer, och det senaste är uppvärmt konstgräs för vinterfotboll. Men kvar finns ändock ett bubblande intresse för snabbt lir inomhus, något som alltid dokumenteras i Nike Cup. Futsal vill gärna bli en fortsättning på inomhusfotbollen.

Projektledaren Ove Holmberg säger:
– Rent generellt kan sägas att five-a-side inte har något enhetligt reglemente. Är det sidoväggar, så kan man använda dessa för returer. Är det linjer, så kan dessa gälla.

– I futsal kör vi med linjer och använder treans storlek på bollen. Speltiden är 2 x 20 minuter, och den stora skillnaden är att från och med den sjätte frisparken i varje halvlek, så blir det straff från tio meter. Målvakten får stå fem meter från bollen, och lädret ska skjutas mot mål, ej dribblas.

Sådär ja, nu vet vi vad futsal är. Vad är då på gång närmast?
– Jo, den vanliga fotbollen utövas nu utomhus. Vi flyttar också ut vår form av fotboll, den som ska spelas på liten yta. Inget spel inne i någon hall alltså, utan närmast väntar Beach-SM på Medborgarplatsen i början på juni.

Beachfotboll är förhoppningsvis ett bra sätt att hålla uppe intresset för fotboll på liten yta. Och vem vet, i framtiden kanske futsal blir en olympisk gren. Uppvisning sker i varje fall i Atén vid sommarens spel.

Kommentera